Verden

Nedsnødd Spania forbereder seg på kuldebølge

Spania har opplevd en av de verste snøstormene på flere tiår, og myndighetene jobber på spreng for å rydde veier før kulda setter inn.

Bilde 1 av 8

Minst fire personer mistet livet da snøstormen Filomena rammet Spania før helgen. Fotballkamper måtte utsettes, mennesker ble innesperret i et kjøpesenter av snømassene og lyden av snøfresere høres i gatene i Madrid.

Mandag ventes en kraftig kuldebølge, med svært lave temperaturer over store deler av landet. I fjellområdene, men også i lavtliggende strøk i innlandet, kan det bli temperaturer på ned mot 10 kuldegrader, ifølge El Pais.

I elleve av Spanias 17 regioner er det satt opp farevarsel som følge av lave temperaturer, og i Madrid-provinsen er farenivået satt til oransje, som er det andre av tre farenivåer.

Les også: De fortalte sine koronahistorier for et halvt år siden. Slik går det nå (+)

Frykter is

Søndag hersket det fortsatt kaos på over 700 veier som følge av det kraftige snøfallet. Over 2.500 bilister sto fast og måtte berges.

Myndighetene frykter ytterligere trafikkaos hvis ikke snøen er fjernet før kulda setter inn.

– Målet vårt er å benytte hvert minutt før temperaturen faller. Fra da og fram til slutten av uken vil det være veldig vanskelig å komme seg rundt, sa Madrids ordfører Martinez-Almeida til TV-kanalen Sexta lørdag.

Les portrett Dora Thorhallsdottir: – Nå er det faktisk ikke så lenge siden jenter fikk mensen, uten å ane hva som skjedde med dem (+)

Saken fortsetter under videoen 

Hjalp sykehus

Madrid-regionen er blant stedene som ble hardest rammet av snøstormen, som ga det største snøfallet som har blitt registrert siden 1971. Skiløpere i gatene ble et vanlig syn, og store deler av byen var i helgen stengt ned.

Forsvaret ble satt inn for å fjerne snø fra flyplassen i byen, der flygninger hadde blitt kansellert siden fredag. Frivillige i Madrids gater har hjulpet soldater med å sikre tilgang til byens sykehus, som allerede er under hardt press grunnet koronapandemien.

– Vi er veldig klar over viktigheten av å sikre tilgangen, sier Felix Sanchez, en 52 år gammel Madrid-innbygger, til nyhetsbyrået AFP. Han var blant dem som hjalp til å fjerne snø utenfor inngangen til Gregorio Maronon-sykehuset.

Skoler og universiteter i Madrid åpnes tidligst onsdag, men tog inn og ut av den spanske hovedstaden er nå på skinnene igjen, med unntak av rutene nordover.

Aragon, Valencia, Castilla La Mancha og Catalonia var andre av regionene som har blitt rammet hardt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen