Verden

Kongressen stengt ned – sammenstøt mellom politiet og Trump-tilhengere

Like før det amerikanske Senatet skulle godkjenne Joe Biden som USAs neste president, stormet hundrevis av Trump-tilhengere Kongressen. 1.100 soldater fra nasjonalgarden blir satt inn for å hjelpe politiet

Trump supporters try to break through a police barrier, Wednesday, Jan. 6, 2021, at the Capitol in Washington. As Congress prepares to affirm President-elect Joe Biden's victory, thousands of people have gathered to show their support for President Donald Trump and his claims of election fraud. (AP Photo/Julio Cortez)

I tillegg ble 200 soldater fra nasjonalgarden i Virginia sendt til Washington D.C. tidligere på dagen, opplyser guvernøren i Virginia.

Tidligere ba Demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus nasjonalgarden om bistand for å fjerne demonstrantene fra kongressbygget, men forsvarsdepartementet skal ha avvist henvendelsen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Trump-tilhengere har tatt seg inn i kongressbygningen. Det er flere meldinger om vold og bruk av pepperspray. En kvinne skal være skutt i brystet i uroen. Sikkerhetspersonell inne i bygget er bevæpnet.

Les også: Trump ber folk dra hjem: – Selv om valget vi vant i et valgskred ble stjålet fra oss må vi ha fred

– Et kuppforsøk

Det republikanske kongressmedlemmet Adam Kinzinger skriver på Twitter at dette er et kuppforsøk etter at Kongressen ble stengt ned.

Kinzinger er representant fra Illinois.

– Dette er et kuppforsøk, skriver han kort på Twitter.

Godkjennelsen av valgresultatet i Kongressen er foreløpig stoppet, og Kongressen er stengt ned. Demonstranter har tatt seg inn i bygningen, og folk klatrer på veggene til bygningen.

Direktebilder fra stedet viser at mange demonstranter har fylt opp trappen utenfor bygningen.

Flere titalls tusen demonstranter var samlet utenfor Kongressen som onsdag var samlet for å formelt godkjenne valgresultatet og Joe Biden som landets neste lovlig valgte president. Omtrent på samme tid som republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, ba sine partifeller om å godta valgresultatet, kom det meldinger om at flere demonstranter hadde brutt gjennom barrikadene og var i ferd med å ta seg inn i bygningen.

Godkjennelsen av valgresultatet i Kongressen ble foreløpig stoppet, og Kongressen stengt ned. Flere amerikanske medier meldte at visepresident Mike Pence var blitt eskortert ut fra Senatets kammer samtidig med meldingene om at demonstrantene hadde brutt sikkerhetsbarrierene og tok seg helt inn i senatssalen.

En kvinne ble behandlet for kritiske skader etter hun var blitt skutt i brystet på Kongressens område.

Les også: USA-kommentator om situasjonen i USA:– En genuint traumatisk situasjon

Taus Trump

President Donald Trump var lenge taus om de rystende bildene som gikk direkte over hele verden. Først over en time etter at demonstrantene hadde tatt seg inn i kongressbygningen sendte Trump en melding på Twitter hvor han ba folk om å forbli rolige og følge beskjedene politiet på stedet måtte gi.

– De står på landets side. Forhold dere fredelige, skrev Trump før han på nytt ble taus.

Politiet på Capitol Hill forsøkte å stoppe demonstrantene, men klarte det ikke, ifølge Washington Post. Flere forsøkte å komme seg opp trappen til bygningen, men ble stoppet av politi.

Les også: CNN-profil: – Dette landet er på et mørkt og farlig sted akkurat nå

Tåregass og pepperspray

Politiet avfyrte pepperspray mot demonstrantene for å holde dem tilbake, ifølge nyhetsbyrået AP. Politiet har ba også de folkevalgte om å ta på seg gassmaske fordi det var tåregass i bygningen.

En video på Twitter, lagt ut av en Washington Post-journalist, viser mange personer som beveger seg forbi barrikadene mens det blir ropt «USA, USA».

To bygninger, James Maddison Memorial Building som huser Kongressbiblioteket, og Cannon House Office Building, var de første som ble evakuert. Ansatte ved Kongressen ble bedt av politiet om å forlate bygningen.

Før møtet i Kongressen onsdag hadde president Donald Trump lagt hardt press på Pence om å nekte å godkjenne Bidens seier. Men Pence sa han ikke har myndighet til å gjøre det. Joe Biden fikk 306 valgmannsstemmer, mens Trump fikk 232.

Les også: – Trump har gjort USA svakere, sykere og fattigere