Verden

Storbritannia innfører en ny nasjonal nedstenging

Storbritannias statsminister Boris Johnson la mandag kveld fram nye koronarestriksjoner.

Johnson sier i en tale i 21-tiden mandag kveld at britene må gjøre mer sammen for å få den nye varianten, som anslås å være mellom 50 og 70 prosent mer smittsom, under kontroll.

Han sier også at de lyktes med koronastrategien helt fram til den nye varianten ble oppdaget, og at det ville vært nok hvis ikke den nye hadde dukket opp.

Bli hjemme, beskytt NHS og redd liv, var beskjeden fra Johnson. Budskapet var likt som under den første nedstengingen i mars.

Statsministeren sa at han er trygg på at britene nå er inne i siste fase at kampen mot viruset. Mandag ble den første vaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitet satt. Fra før er Pfizer og Biontechs vaksine blitt godkjent, og befolkningen er blitt vaksinert med denne siden tidlig i desember.

Oxford-vaksinen er langt billigere enn sine konkurrenter og er også lettere å oppbevare og transportere. At den nå er blitt tatt i bruk i Storbritannia, gir håp om å få fortgang i bekjempelsen av koronaviruset. Landet er blant de hardest rammede landene i verden med mer enn 75.000 dødsfall knyttet til viruset.

I en uttalelse fra Downing Street mandag ettermiddag het det at statsministeren er klar på at ytterligere grep må tas for å takle økningen og for å beskytte NHS og redde liv.

Les også: Britene våkner opp til utenforskap

Også Skottland stenges ned

Skottland skal stenges ned for å bremse koronasmitte, opplyser førsteminister Nicola Sturgeon.

Skotter blir bedt om å holde seg hjemme, bortsett fra ved fysisk aktivitet og ærender som er helt nødvendig, skriver Sky News.

Sturgeon varsler om at det britiske helsevesenet kan legges under «betydelig større press» i løpet av den neste måneden, og at sykehusene kan bli overbelastet innen de neste to-tre ukene om ikke utviklingen snur.

– Det er ingen overdrivelse å si at jeg er mer bekymret over situasjonen vi står overfor nå, enn jeg har vært på noe tidspunkt etter mars i fjor, sier hun til det skotske parlamentet.

Ifølge BBC vil tiltakene innføres allerede midnatt natt til tirsdag, og være gjeldende til slutten av januar.

Les også: Første Oxford-vaksine satt

Mer fra Dagsavisen