Verden

EU advarer Tyrkia etter journalist-dom

Tyrkias behandling av journalisten Can Dündar, som lille julaften ble dømt til 27 års fengsel, skader landets rykte og forhold til omverdenen, uttaler EU.

Den tidligere sjefredaktøren for den tyrkiske avisen Cumhuriyet flyktet til Tyskland i 2016, og Tyrkia krever ham utlevert.

Lille julaften dømte en domstol i Istanbul ham til 18 år og ni måneders fengsel for spionasje, samt åtte år og ni måneders fengsel for å ha bistått en terrororganisasjon. EU reagerer sterkt på dette.

– EU har gjentatte ganger gitt uttrykk for alvorlig bekymring over den stadig mer negative utviklingen når det gjelder lovanvendelse, grunnleggende rettigheter og rettsvesenet i Tyrkia, heter det i en uttalelse.

– Den tyrkiske domstolens beslutning om å dømme journalisten Can Dündar for det som er hans grunnleggende ytringsfrihet, er sterkt beklagelig, heter det videre.

– Som et kandidatland og mangeårig medlem av Europarådet må Tyrkia straks vise til konkret og vedvarende framgang når det gjelder respekt for grunnleggende rettigheter, noe som er en hjørnestein i forholdet mellom EU og Tyrkia, heter det i kunngjøringen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen