Verden

EU-kilder: Handelsavtale med Storbritannia kan være timer unna

EU og Storbritannia skal være nær enighet om en avtale som skal regulere britenes framtidige forhold til unionen, opplyser flere EU-kilder.

– Vi er i den siste fasen, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

På spørsmål om dette kan bety at en avtale kan komme i løpet av onsdag, svarer en kilde tett på samtalene «svært sannsynlig, ja».

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg , som også siterer anonyme tjenestemenn, er et utkast til avtale klart, men forhandlerne jobber fortsatt med detaljene.

Les også: – Tror vi kan reise normalt internasjonalt først fra våren 2022 (+)

– Langt fra sikkert

Regjeringskilder i London tar forbehold og opplyser til det britiske nyhetsbyrået PA at det er «mulig, men langt fra sikkert» at Storbritannia og EU blir enige om en avtale i løpet av kvelden.

Rykter om at partene var svært nær ved å inngå en avtale, begynte å svirre på ettermiddagen lille julaften. Det fikk det britiske pundet til å styrke seg mot dollar.

Løpende kontakt

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen var onsdag i løpende kontakt med Boris Johnson mens det jobbes for å få til en brexitavtale, skriver The Guardian.

Mens klokken tikker ubønnhørlig mot nyttår, henger forhandlingene tilsynelatende på spørsmålet om fiskerettigheter for noen hundre millioner kroner.

I sluttfasen skal von der Leyen personlig ha tatt kontroll over prosessen i et forsøk på få til en avtale før jul, ifølge The Guardian.

Fristene er ute

Alle frister er for lengst passert, og selv med en avtale er det bare med et nødskrik den kan innføres før nyttår. Det vil da bare være snakk om en provisorisk ordning mens man venter på de formelle prosessene.

I et møte med kommisjonen skal de 27 EU-landenes ambassadører ha fått beskjed om å være forberedt på et møte julaften i tilfelle det blir en avtale, melder Reuters.

– Det ser ut til at en avtale stort sett er klar. Det er et spørsmål om å kunngjøre den i dag eller i morgen, sier en EU-diplomat til nyhetsbyrået.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Pause?

Dersom det ikke blir en avtale onsdag eller torsdag, er det ventet at forhandlerne tar en pause, skriver nyhetsbyrået AFP. Det blir i så fall neppe noen lang juleferie.

Tirsdag sa EUs sjefforhandler Michel Barnier at han hadde avvist det siste tilbudet fra sin britiske motpart David Frost.

En enighet om konkurranseregler og håndheving av en avtale er også spørsmål som har hengt igjen helt til slutt, men som skal være svært nær en løsning. (NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.