Verden

Slik vil Danmark stanse smitteeksplosjonen

Den strengeste nedstengningen siden i vår, og lyntesting av opp mot 200.000 mennesker i døgnet. Slik skal Danmark forsøke å stanse den eksplosive smitteøkningen i landet.

I Danmark har i gjennomsnitt om lag 3.200 mennesker testet positivt hver dag den siste sjudagersperioden. Til sammenligning har i Norge i underkant av 400 personer testet positivt hver dag i gjennomsnitt denne perioden.

– En epidemi som løper ut av kontroll, vil ha store konsekvenser, og større konsekvenser enn det har å stenge ned nå, sa Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, onsdag ettermiddag.

Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen speaks during a press conference on COVID-19 in the Prime Minister's Office at Christiansborg in Copenhagen, Friday Oct. 23, 2020. (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP)

Statsminister Mette Frederiksen har kunngjort mange skritt med koronatiltak i høst, og har nå strammet ytterligere inn. Her fra en anledning tidligere i høst. Foto: AP/NTB

Da kunngjorde hun en nær full nedstengning av Danmark i dagene som kommer.

Tiltakene som allerede var innført så ikke ut til å være nok. Danmark har hatt en kraftig økning av smittede de siste ukene: En tredobling fra en måned tilbake. 

Les også: Nå dør det like mange av korona hver dag i USA som antall ofre i 11. september-angrepene

Stenger ned

Dette er tiltakene regjeringen nå innfører:

* Alle landets kjøpesentre er stengt fra torsdag 17. desember. Enn så lenge kan butikker som ligger i handlegater ute holde åpent.

* Tjenester som frisører, massører og tatovører stenges fra 21. desember.

* Fra 25. desember og fram til 3. januar vil alle butikker med unntak av matbutikker og apoteker holdes stengt.

* Fra 21. desember stenges alle skoler som ikke ellers ville hatt ferie. Også skolefritidsordninger og fritidsaktiviteter stenger.

– Fra fredag den 25. desember og til 3. januar vil Danmark i praksis være stengt ned, sa Frederiksen.

For julefeiringen i Danmark er det en anbefaling nasjonalt på maks ti samlet. Dette har ikke endret seg med de siste tiltakene.

Les også: Afrika har relativt lave koronadødstall. Her er forklaringene (+) 

Mye større andel

Store deler av Danmark var allerede underlagt delvis nedstengning før de nye tiltakene ble lagt fram. Likevel har tallene bare gått én vei.

En økning i testing kan være en del av forklaringen på økte tall, men ikke hele. Andelen positive tester blant de testede har nemlig også gått kraftig opp, fra rundt 0.5 prosent i august til godt over tre prosent nå. Siste døgn var den på 3.26 prosent, noe som er omtrent på nivå med de siste dagene i Danmark. Til sammenligning er andelen positive tester blant de testede i Norge nå på to prosent den siste sjudagersperioden, når man ser på tall fra Folkehelseinstituttet.

Les også: I Kina er livet nesten normalt igjen. Slik gitt det til (+) 

Lyntesting

I tillegg til en nærmest full nedstengning de siste dagene i desember, satser Danmark nå på massetesting. Over 200.000 kan bli lyntestet for koronasmitte per døgn i Danmark, opplyste landets helsedepartement onsdag. Siden fredag har danske myndigheter inngått avtaler med fire private aktører om at de kan hurtigteste 100.000 personer i døgnet. Det offentlige utvider også sin testkapasitet.

– Det er viktig at de mange danskene som vil testes, ikke må stå i timelange køer. Da risikerer vi ikke at noen gir opp å bli testet, sa helseminister Magnus Heunicke.

For få dager siden ble det rapportert at mange i København og Aarhus måtte vente i hele 12 dager på å få en koronatest. Dette gjaldt imidlertid personer som hadde lette eller ingen symptomer, og som ikke hadde vært nærkontakt med smittede. Det finnes dessuten testsentre der man ikke trenger å bestille.

Nå brukes blant annet store idrettshaller til lyntesting. Metoden som brukes ved såkalte lyntester er ikke like pålitelige som pcr-testenes som normalt blir brukt i det offentlige, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Derfor vil enkelte teste negativt med en lyntest, selv om de er smittet. Det er omdiskutert hvor presise lyntester er. Statens Serum Institut i Danmark har tidligere nevnt en treffsikkerhet på 50 prosent, men flere eksperter mener treffsikkerheten er vesentlig høyere, skriver Ritzau.

Ikke like syke

Smittetallene er høye i hele landet, men ekstra høye i København og området rundt. Sykehusene der utsetter nå 40 prosent av planlagte behandlinger for å sikre plass til et ventet økende antall koronapasienter, melder Danmarks Radio.

Antall innlagte i Danmark nærmer seg nå nivået da det var på sitt høyeste i første bølge i vår. Da var rundt 400 pasienter innlagt. Helsemyndighetene sier imidlertid at det er sengeplasser nok i Danmark til koronapasienter, og at det så langt er færre som har havnet på intensivavdeling enn i våres.

Da 400 pasienter var innlagt i vår, var om lag 140 på intensivbehandling. Da tallet på innlagte for få dager siden var 368 pasienter, var til sammenligning «bare» 61 på intensiv, påpeker Sundhedsstyrelsen i Danmark.

– Det tyder på at de innlagte pasientene er mindre alvorlig syke enn i vår, sier seksjonsleder Agnethe Vale Nielsen i Sundhedsstyrelsen.

I Danmark har det dødd gjennomsnittlig 10 hver dag den siste sjudagersperioden. Til sammenligning har det det dødd gjennomsnittlig fem personer hver dag i Norge hvis man ser på de siste sju dager.

Danmark hadde torsdag totalt 975 døde totalt i epidemien. Norge hadde 402 døde, mens Sverige hadde totalt 7.802.

Danmark har 5. 8 millioner innbyggere, Norge har nesten 5.4 millioner innbyggere, og Sverige har 10.2 millioner.

Les også: Paulos mor døde av covid-19. – Hun lyttet til president Bolsonaro (+) 

Mer fra Dagsavisen