Verden

EU starter vaksinering i romjula

EU bekrefter torsdag at koronavaksinering i unionen starter fra 27., 28. og 29. desember. Biontech kommer til å jobbe gjennom julen for å levere vaksiner.

Tysklands helseminister Jens Spahn opplyste om utviklingen først i forkant av et møte med Biontech sammen med statsminister Angela Merkel.

– I Tyskland vil vi starte, hvis godkjennelsen kommer som planlagt, den 27. desember. De andre landene i EU ønsker å være i stand til å starte og vil starte fra 27. desember, sa han.

Normalt mot slutten av neste år

Det tyske medisinselskapet Biontech har utviklet koronavaksinen, som produseres av det amerikanske selskapet Pfizer.

Biontechs administrerende direktør Ugur Sahin sier torsdag ettermiddag at selskapet planlegger å jobbe gjennom julen for å levere vaksiner.

– Våre kollegaer kommer til å jobbe over jul for å gjøre det mulig at vaksinen kommer til samtlige land, sier han i møtet med Merkel og Spahn.

Sahin sa også at han forventer at alt er tilbake til normalt innen sent neste år.

Tre datoer

Alle EU-landene skulle etter planen starte samme dato for å vise samhold, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen onsdag.

Men torsdag sier von der Leyen via Twitter at vaksinestarten blir spredd på datoene 27., 28. og 29. desember.

– Vi beskytter våre innbyggere sammen. Vi er sterkere sammen, skriver EU-kommisjonens president.

Det er ikke kjent hvilke land som starter på de forskjellige datoene.

Tysk press

Det er ventet at EUs legemiddelbyrå EMA vil godkjenne vaksinen 21. desember.

Godkjenningsdatoen for Pfizer og Biontechs vaksine ble framskyndet denne uken etter press fra Tyskland. Tyskland vil at EU skal holde tritt med USA og Storbritannia, som allerede har godkjent en vaksine og begynt å vaksinere befolkningen.

Statsminister Erna Solberg bekrefter torsdag at Norge begynner vaksinering samtidig som andre EU-land, den 27. desember, dersom vaksinen blir godkjent.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.