Verden

Våpenhvile mellom Armenia og Aserbajdsjan

Armenias statsminister Nikol Pasjinian opplyser at han har undertegnet en avtale med Russland og Aserbajdsjan for å få slutt på krigen i Nagorno-Karabakh.

Bursts of explosions, smoke and flame are seen during fighting between Armenian and Azerbaijan's forces near the Holy Savior Cathedral in Shushi, outside Stepanakert, the separatist region of Nagorno-Karabakh, Saturday, Nov. 7, 2020. Fighting over the separatist territory of Nagorno-Karabakh has continued for weeks, with Armenian and Azerbaijani forces blaming each other for new attacks. (AP Photo)

Pasjinian kaller det en smertefull avgjørelse.

«Kjære landsmenn, brødre og søstre. Jeg tok en veldig vanskelig avgjørelse for meg og oss alle. Jeg har undertegnet en avtale om å avslutte konflikten i Nagorno-Karabakh, med Russlands og Aserbajdsjans presidenter», skriver han på sin Facebook-side.

Avtalen trådte i kraft klokken 1 natt til tirsdag (klokken 22 norsk tid mandag).

Avtalen har til hensikt å avslutte seks uker med kraftige sammenstøt i Nagorno-Karabakh, der 1.200 mennesker er bekreftet døde på begge sider. Det reelle antallet døde anslås å kunne være mye høyere.

– Jeg har tatt denne beslutningen som følge av grundig analyse av den militære situasjonen, uttaler Pasjinian, etter at styrker fra Aserbajdsjan har rykket betydelig fram i kampen mot armenskstøttede separatister i Nagorno-Karabakh.

Søndag sa Aserbajdsjans president Ilham Alijev at hans styrker hadde tatt kontroll over byen Shusha i Nagorno-Karabakh.

Avtalen som nå er inngått, er den beste mulige løsningen i den nåværende situasjonen, mener Pasjinian.

Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men kontrolleres av armenske separatister og har i dag en befolkning som stort sett er armensk.