Verden

Endelig, president Joe Biden

Joe Biden er USAs neste president. Donald Trump har tapt kampen om Det hvite hus. Det er fantastisk gode nyheter.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Vi gratulerer Joe Biden og det amerikanske folket. Våre lykkeønskninger går også til visepresident Kamala Harris, som ikke bare blir den første kvinnelige, men også den første fargede visepresidenten. Biden vil ha et suverent antall valgmenn i ryggen. 20. januar 2021 blir han sverget inn i Washington DC.

Den amerikanske valgkampen varte lenge. Selve valget har vart evig. Valgnatta tirsdag i forrige uke ble en forvirrende thriller. Koronapandemien førte til at 100 millioner amerikanere stemte på forhånd eller via posten, dette ga stemmeopptellingen en helt annen karakter enn ellers. Det så lenge ut som om Trump skulle vinne. Men i stat etter stat ble poststemmene, som Trump har arbeidet hardt for å undergrave tilliten til, avgjørende.

Vil du vite mer om valget? Hold det oppdatert på de siste nyhetene via Dagsavisens nyhetsstrøm

Dramaet rundt opptellingen, opplevelsen av at dette er et svært avgjørende valg for USA og verden og den sittende presidentens udemokratiske forsøk på å så tvil om legitimiteten til valgresultatet, har bidratt til å sikre valget 2020 en prominent plass i historien.

Vi er selvsagt svært glad for at Trump ikke lenger skal få spre sine løgner fra Det hvite hus, få undergrave publikums tillit til mediene, skape motsetninger og trekke ned anstendigheten til landets øverste embete. Donald Trump har vært en katastrofe for USA og for verden. Han har sådd tvil om USAs rolle i verden og har sviktet kommende generasjoner ved ikke å ta ansvar for klimaet. Trump etterlater seg et svært splittet folk.

Hør siste episode av podkasten "2020": President-elect…

President Joe Biden vil styre USA tilbake inn i et forpliktende internasjonalt klimasamarbeid. Og han vil forhåpentligvis evne å skape et mer stabilt Amerika der motsetningene dempes heller enn stimuleres. Bidens moderate politiske instinkt og kompromissvillighet, hans anstendighet og sympatiske framtoning, vil nå kunne roe ned og samle USA. Han kan og må bli en president for alle amerikanere. Det har han gode forutsetninger for.

USA har mange store utfordringer. Mange av dem løses ikke gjennom mer høyrepolitikk som Republikanerne tradisjonelt har stått for og som Trump har vært en ekstrem eksponent for. Men raske bevegelser til venstre, virker ikke landet å være modent for. 70 millioner amerikanere har med stort engasjement støttet Trump. Nødvendige reformer må gjøres med klokskap og tålmodighet, og gjennom solide politiske kompromisser. Det påligger også Republikanerne et stort ansvar i Kongressen for å bedre samarbeidet. Joe Bidens lynne kan være rett medisin akkurat nå for en nasjon med mange sykdomstegn.

Les også: Tror Trump vil holde seg i rampelyset

Mer fra: Verden