Verden

Tror Trump vil holde seg i rampelyset

Dersom Donald Trump må forlate Det hvite hus, vil han likevel neppe gå ned fra den politiske scenen, tror mange. Han kan til og med prøve seg på nytt om fire år.

Hva skjer med Donald Trump dersom han må forlate Det hvite hus og presidentjobben? Det er et spørsmål mange stiller seg nå.

– Om noe er klart etter dette valgresultatet, er det at presidenten har en stor følgerskare, og at han nok ikke akter å trekke seg fra scenen på noe tidspunkt snart, sier tidligere republikansk senator og Trump-kritiker Jeff Flake til The New York Times.

Fredag ettermiddag så det ut til å gå mot seier for Joe Biden i presidentvalget, men resultatet var ennå ikke avklart.

Les også: Trumps løfter fire år etter: Hva har han gjennomført?

Stiller igjen?

Trump fikk stemmene til 48 prosent av befolkningen, og vil ha en maktbase som verken George Bush senior eller Jimmy Carter hadde om han må gå av som president, skriver The New York Times. Begge var presidenter som kun ble sittende i én periode.

Avisen skriver at Trump lenge har lekt med ideen om å starte sitt eget TV-selskap, og at han bak lukkede dører også har nevnt ideen om å stille igjen i 2024. Da vil han i tilfelle være 78 år, som Joe Biden fyller nå i november.

Trump har en unik plattform med sin Twitter-konto, som følges av over 88 millioner mennesker, og hvor han kan kommunisere ut til både tilhengere og andre. Mange peker også på at Trump har en helt unik database av informasjon om tilhengerne som vil være verdifull også for enhver som eventuelt ønsker å stille som republikansk kandidat senere.

Steve Bannon, som i 2017 var sjefstrateg for president Trump og var valgkampsjef for ham i 2016, sa i oktober at han er sikker på at Trump ikke vil forsvinne fra politikken, uansett hvordan valget går.

– Jeg forutser dette akkurat nå: Dersom dette valget av en eller annen grunn er stjålet (fra Trump), eller Joe Biden på en eller annen måte blir erklært vinner, vil Trump kunngjøre at han stiller til gjenvalg i 2024, sa Bannon til den australske avisen The Australian, ifølge Newsweek.

–  Dere kommer ikke til å se det siste av Donald Trump, sa Bannon.

Også Mick Mulvaney, som har fungert som stabssjef i Det hvite hus under Trump, sier han regner med at Trump vil stille igjen, dersom han nå må ut.

– Jeg vil absolutt regne med at presidenten fortsetter å være involvert i politikk, og vil absolutt sette han opp på kortlisten over folk som trolig vil stille i 2024, sa Mulvaney på et webinar torsdag, ifølge The Irish Times.

Les også: Dette vil Joe Biden gjøre som president

Stor innflytelse

Eirik Løkke, som er rådgiver i tankesmien Civita og har fulgt den amerikanske valgkampen tett, tror heller ikke vi har sett det siste til Trump, om det viser seg at han må ut av Det hvite hus.

– Det er all grunn til å tro at Trump kommer til å fortsette å ha en prominent politisk rolle. Det er ikke usannsynlig at han prøver seg igjen om fire år, sier Løkke til Dagsavisen.

Trump kan uansett få en viktig «kingmaker»-rolle dersom Republikanerne etter hvert skal finne en ny kandidat, mener han.

– Trump kan få stor innflytelse i partiet med tanke på hvem han støtter eller ikke, hvis han ikke stiller selv, mener Løkke.

Om Trump må ut av Det hvite hus nå, er det mange republikanske velgere som håper han han holde seg i politikken. I en nylig måling svarer 38 prosent av republikanske velgere at de mener Trump bør fortsette i politikken og forsøke seg igjen som presidentkandidat i 2024.

34 prosent av republikanske velgere mener han bør gå ut av politikken, men støtte nye ledere som deler hans politiske synspunkter. Bare ni prosent av dem mener Trump bør holde seg helt unna politikken.

Les også: Kun få vippestater igjen å telle: Her står slagene nå 

Trump eller en kopi?

Men hvilken vei vil det republikanske partiet gå de neste årene, dersom Trump ikke lenger er president? Her er meningene delte i partiet.

– Om han blir slått, vil presidenten beholde den udødelige lojaliteten fra partiets velgere og de nye velgerne han bragte inn i partiet, sier Sam Nunberg, som var strateg under 2016-kampanjen, til The New York Times.

– Presidenten vil fortsette å være en helt blant republikanske velgere. Vinneren av republikanernes presidentkandidatkamp i 2024 vil enten være Trump eller kandidaten som ligner mest på ham,  mener Nunberg.

Andre mener det motsatte.

– Det vil aldri bli en ny Trump. Kopier vil ikke lykkes. Han vil gradvis forsvinne, men arrene fra hans urolige periode i amerikansk historie vil aldri forsvinne, sier Carlos Curbelo, tidligere Florida-representant for Republikanerne i Representantenes hus.

Eirik Løkke tror det blir et oppgjør blant republikanere dersom Trump nå må ut av Det hvite hus.

– Men Trump har ikke tapt klart nok til at folk i partiet vil distansere seg fullstendig, sier Løkke.

Enkelte sentrale republikanere har tilsynelatende distansert seg noe fra Trumps utfall etter valget. Da Trump tidlig fastslo at han allerede hadde vunnet valget, selv om mange viktige stater fortsatt ikke på langt nær var ferdige med å telle, understreket Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, at det fortsatt var uklart hvem som har vunnet presidentvalget.

– Vi vet ikke hvem som har vunnet presidentvalget ennå. Vi venter på dommen fra det amerikanske folket, sa McConnell.

– Det er et signal på at man ser en fullstendig nedsmeltning hos Trump, og at flere republikanere er opptatt av at han ikke skal ta med seg partiet, mener Løkke.

Les også: Personlige tragedier og 50 år i politikken: Dette er Joe Biden (+)

Mer fra Dagsavisen