Verden

Tre TV-kanaler avbrøt Trumps kontroversielle tale

ABC, CBS og NBC kuttet alle sendingen fra Det hvite hus da president Donald Trump torsdag kom med nye anklager om valgfusk.

CNN og Fox News valgte derimot å sende hele Trumps tale, som var hans første offentlige opptreden siden onsdag formiddag. CNNs Anderson Cooper reagerte sterkt på direkten like etter at talen var over:

Trump var «som en overvektig skilpadde som lå på ryggen og sprellet i den varme sola og forsto at hans tid var over».

Kanalene som brøt sendingen, forklarte det med at Trump kom med udokumenterte påstander.

– Vi må bryte der, for presidenten har kommet med en rekke falske uttalelser, blant dem påstanden om at det har vært falske stemmer, sa NBCs Lester Holt.

– Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg helt klart. Hvis du teller de ulovlige stemmene, kan det hende jeg taper, sa president Donald Trump da han talte fra Det hvite hus.

Se også: Sånn ser valgresultatet ut akkurat nå

– Mange rettstvister

Talen var den første offentlige opptredenen til Trump siden han tidlig onsdag hevdet han hadde vunnet en rekke gjenstående vippestater. Ingen uavhengige medier har kåret en vinner i disse statene.

Trump gjentok torsdag flere påstander om valgfusk. Han kom ikke med noen dokumentasjon som kan bevise påstandene, skriver nyhetsbyrået AP. Også CNN melder at det ikke ble lagt fram ett eneste bevis på valgfusk.

Trump oppfordret motkandidaten Joe Biden til å slutte seg til kravet om at kun lovlige stemmer skal telle.

– Vi kan begge erklære seier i stater, men til slutt tror jeg en dommer må avgjøre, sa Trump, og hevdet at saken kan gå til landets øverste domstol.

– Det kommer til å bli mange rettstvister, understreket Trump flere ganger.

Les også: – Det er ikke noen vei tilbake til tiden før Trump

– De prøver å stjele valget

Presidenten leste opp fra manus og ville ikke svare på spørsmål. Han hadde en nedtonet stil da han holdt talen.

Trump påpekte at Demokratene styrer flere av vippestatene der det ennå ikke er kåret en vinner.

– De prøver å stjele valget. De prøver å rigge valget, sa Trump.

Han mener valgsystemet i USA er korrupt, og hevdet at Demokratene finner stemmesedler «overalt».

Mener Trump fremsto som en slagen mann

Adam Nagourney, sjefen for New York Times' Los Angeles-kontor, og tidligere politiske redaktør, skriver at Trump fremsto som en slagen mann. Uttalelsene fremsto som en avskjedstale der Trump ramset opp hindrene han mener kostet ham seieren, skriver Nagourney.

Tidligere topp-republikaner Rick Santorum sa presidentens uttalelser stort sett var falske, og delvis agiterende.

Flere folkevalgte republikanere uttrykker sterk motstand mot Donald Trumps tale i Det hvite hus. CNN omtaler det som det første tegnet på at Republikanerne begynner å forberede seg på tiden etter Trump.

– Sinnssykt

– Dette begynner å bli sinnssykt, sier Adam Kinzinger, en kongressmann fra Illinois.

– Det finnes ikke noe forsvar for presidentens kommentarer i kveld som undergraver vår demokratiske prosess. USA teller stemmer, og vi må respektere resultatet som vi alltid har gjort, sier Larry Hogan, Republikanernes guvernør i Maryland.

Hogan regnes som en mulig presidentkandidat i 2024, og har tidligere vært kritisk til Trump. Flertallsleder Mitch McConnell og andre Trump-støttespillere har avstått fra å kommentere talen.

Hva skjer? Her er podkast fra AmerikanskPolitikk og Dagsavisen:

– Nå er det nok, herr president

Også lederen for den føderale valgkommisjonen, Ellen Weintraub, reagerte sterkt på Twitter.

– Nå er det nok, herr president. Nok. Å spy ut konspirasjonsteorier om valget vil ikke endre resultatet. Stemmene er avgitt. Stemmene vil bli opptalt. Folkets vilje vil skje. Dine løgner undergraver demokratiet vårt og skader landet. Bare stopp, skriver hun på Twitter.

Joe Biden understreket i en kort tale torsdag at det er velgerne, og ingen andre som skal avgjøre hvem som blir USAs neste president.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen