Verden

Ekspert om Trumps søksmål: – Et alvorlig angrep på demokratiet

Det er oppsiktsvekkende at Trump-leiren vil prøve å stoppe opptellingen av stemmer før den er ferdig, sier USA-kjenner Gunnar Grendstad. Valget kan ende i høyesterett, slik Trump krever.

Det amerikanske presidentvalget kan avgjøres i domstolene, akkurat slik flere eksperter spådde på forhånd.

Dragkampen kan bli lang hvis resultatet blir jevnt, tror jussprofessor Richard Hasen ved UC Irvine School of Law.

Donald Trumps valgkampteam har levert inn flere søksmål etter tirsdagens thrillervalg, selv om vinneren ennå ikke er erklært. De prøver blant annet å stanse stemmetellingen i flere vippestater der Trump tok en tidlig ledelse, som Michigan og Pennsylvania.

– Foreløpig har nok ikke Trump-kampanjen noen klare saker, dersom det ikke har vist seg å være alvorlige avvik fra lover og regler ved valgdagen eller opptellingen underveis. Påberopte rettssaker er foreløpig skremselstaktikk, sier USA-kjenner og professor ved Universitetet i Bergen, Gunnar Grendstad, til Dagsavisen.

Det er oppsiktsvekkende at de vil prøve å stoppe opptellingen før den er ferdig, sier han og fortsetter:

– Taktikken er et alvorlig angrep på demokratiet.

I sin tale onsdag morgen sa Donald Trump at de ville gå til høyesterett. Stemmegivingen må stanse, fortsatte han. Valglokalene var for lengst stengt, men opptellingen var i gang. Presidenten anklaget samtidig Demokratene for å forsøke å stjele valget.

– Ingen bevis

Tidlig fredag norsk tid gjentok Trump at høyesterett bør involveres, og påsto samtidig at han lett vinner valget med stemmer som er lovlig avgitt, men at observatører har blitt hindret fra å gjøre jobben sin. Twitter-meldingen ble skjult av tjenesten og merket med at alt eller deler av innholdet er omstridt og kan være misvisende.

Trumps rettslige trusler kan kaste tvil om hele presidentkampen, advarte Fox News-journalist Bret Baier, ifølge The New York Times.  Kanalens politiske redaktør Chris Stirewalt har også gått ut mot noen av de grunnløse påstandene fra Trump-leiren.

– Lawsuits (søksmål, journ. anm), schmawsuits. Vi har ikke sett noen bevis så langt på at det er noe galt, sa Stirewalt. 

Les også: Flere eksperter reagerer sterkt på Trumps uttalelser: – Har aldri opplevd dette

PHOENIX, AZ - NOVEMBER 04: President Donald Trump supporters gather to protest the election results at the Maricopa County Elections Department office on November 4, 2020 in Phoenix, Arizona. The rally was organized after yesterday's vote narrowly turned for Democrats in the presidential and senate races.   Courtney Pedroza/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Trump-tilhengere på plass i Phoenix i Arizona mens stemmetellingen pågår. Foto: Courtney Pedroza/AFP/NTB

Har levert inn søksmål

Trump-leiren prøver ikke bare å stanse stemmetellingen i noen delstater. De har også levert inn søksmål for å samle inn og sikre stemmesedler. Slik er situasjonen nå:

* Pennsylvania

Endelig resultat er ventet innen fredag, og delstaten kan være den som avgjør det hele. Trump gikk tidlig i føringen, men Biden har tatt innpå etter hvert som flere poststemmer telles.

Trumps valgkampteam har bedt om en midlertidig stans i tellingen fram til de får tilgang til stemmelokaler for å overvære den. De krever også å få gjennomgå stemmer som allerede er åpnet og telt, ifølge nyhetsbyrået AP

Delstatene har ulike regler for hva såkalte valgobservatører kan gjøre, og hvem de kan være. I Pennsylvania må de være utpekt av et parti eller en kandidat og være offisielt registrert. Hvert parti og kandidat får én valgobservatør hver i de enkelte valglokalene, skriver Philadelphia Magazine.

Over 3 millioner poststemmer er registrert i delstaten, og det tar tid å telle alle. Trump har gått hardt ut mot poststemmer i årets valg, og hevder ordningen kan føre til valgfusk. Det er så langt ikke meldt om forsøk på juks i Pennsylvania.

Konflikten om poststemmer var allerede igang i delstaten før valget, og Republikanerne har prøvd å gå rettens vei for å hindre at stemmer som kommer inn etter 3. november, men innen 6., skal telles. Pennsylvania har utvidet fristen i år, og Republikanernes forsøk har så langt ikke fått medhold.

Les også: Pennsylvanias viktige rolle i presidentvalget

* Michigan

AP har erklært Biden-seier i delstaten, og i likhet med i Pennsylvania krever Trump-leiren en midlertidig stans i opptellingen og tilgang til valglokalene. Natt til torsdag norsk tid leverte de et søksmål, og presidentens valgkampsjef Bill Stepien hevder at de flere steder har blitt hindret i å observere stemmetelling. Han har ikke framlagt beviser for påstanden, ifølge NTB.

I søksmålet hevdes det at delstatens innenriksminister Jocelyn Benson, som er demokrat, lot forhåndsstemmer bli opptelt uten at observatører fra alle partier var til stede. AP var til stede ved et av valglokalene som nevnes, og sier de så observatører fra begge partier følge med. Demokratene i Michigan mener det er tynt grunnlag for søksmålet.

Torsdag avviste en domstol i Michigan søksmålet. 

A poll worker supervisor handles an envelope of original ballots at the TCF center after Election Day in Detroit, Michigan, U.S., November 4, 2020. REUTERS/Rebecca Cook

En valgfunksjonær med en konvolutt for stemmesedler ved et valglokale i Detroit, Michigan. Foto: Rebecca Cook/Reuters/NTB

* Wisconsin

Også her har AP erklært Biden-seier, men det er jevnt. Trumps valgkampteam har varslet at de vil be om omtelling. Valgkampsjef Stepien hevder det har vært uregelmessigheter i flere fylker, uten å legge fram bevis for det, skriver AP.

Les også: Demonstrasjoner i flere byer – i Phoenix var flere demonstranter bevæpnet melder CNN

* Georgia

Vinneren er i skrivende stund ikke erklært, men lite skiller de to kandidatene. Biden har halt innpå Trumps tidlige forsprang, og fredag formiddag skiller 463 stemmer.

Trump-leiren har levert søksmål i Chatham County, og ber en dommer kreve at valgmyndighetene samler inn og sikrer stemmesedler som ble levert inn etter klokka 19 på valgkvelden. Det republikanske partiet i delstaten har opplyst at det er planlagt å levere inn søksmål i flere fylker.

Torsdag avviste en dommer i Georgia et søksmål der republikanerne krever at rettsvesenet sørger for at delstaten følger reglene i opptelling av poststemmer, ifølge NTB.

Les også: Tok meningsmålingene feil igjen om USA-valget?

* Nevada

Enn så lenge er ikke en seierherre erklært i delstaten. Advokatene til Republikanerne prøvde før valget å gå rettens vei for å stanse behandling av poststemmer i delstaten før de hadde nye metoder på plass, ifølge NTB. Høyesterett i delstaten avviste forsøket.

Se talen: Trump hevdet å ha vunnet valget 

– Gir seg ikke

Trump varslet også før valget at han ville utfordre stemmeopptellingen i rettsapparatet.

Grendstad ved UiB tror Høyesterett vil vente i det lengste før de eventuelt tar saken.

– Jeg tror ingen av partene vil gi seg før Høyesterett sier om de vil høre og avgjøre saken, eller om de vil la lavere rettsinstanser avgjøre. Får Høyesterett den på sitt bord, er de ekstremt opptatt av å ikke bli oppfattet som partipolitiske. Så jeg tror de vil unngå å ta saken så lenge det er mulig, sier han til Dagsavisen.

Høyesterett trenger ikke nødvendigvis å avgjøre valgspørsmål som dette, sier Grendstad. De kan si at det er et politisk spørsmål, ikke juridisk.

Domstolen har tatt tak i slike saker før, og Grendstad trekker fram valget i 2000. Da var det omtrent dødt løp mellom presidentkandidatene George W. Bush og Al Gore i Florida.

Høyesterett godtok ikke at ulike deler av delstaten hadde forskjellige regler for opptelling. Kombinert med dårlig tid ble tellingen stanset, og Bush erklært som vinner med en margin på 537 stemmer. Høyesteretts beslutning i saken høstet kritikk. 

Les også: USA-kjenner om at høyesterett kan måtte avgjøre valget: – Tror de vil gripe inn

Kan se på Pennsylvania

Det er uklart akkurat hvordan Trump ser for seg veien videre, og det er noen viktige forskjeller mellom årets valg og valget i 2000, skriver AP.

I 2000 var Florida avgjørende for resultatet. En ny sak til Høyesterett i år må komme fra en delstat der utfallet avgjør valget, ifølge Hasen ved UC Irvine.

Jussprofessor Edward Foley ved Ohio State University sier alle gyldige stemmer skal telles. Høyesterett vil bare komme inn i bildet hvis stemmesedler der gyldigheten er i tvil, utgjør en forskjell for det endelige resultatet. Det er ikke sikkert at det er tilfellet, ifølge ham.

Høyesterett kan velge å se på tvisten om utvidet telleperiode for poststemmer hvis de er avgjørende for utfallet i Pennsylvania. Det var fire mot fire da domstolen dømte i saken om utvidet tid for ankomst av poststemmer. Den nyinnsatte dommeren Amy Coney Barrett stemte ikke. Barrett er utnevnt av Trump, og domstolens sammensetning er nå i republikaneres favør.

Les også: Ekspert om USA: – Vi trenger dialog, ikke at vi skriker til hverandre (+)

Kan utfordre

Hvis Trump tar saken til Høyesterett vil han lide et av «de mest ydmykende nederlagene en president noensinne har gjort i landets øverste domstol», sier Biden-valgkampens advokat Bob Bauer, ifølge CNNs Jeff Zeleny.

Trump kan utfordre valgresultatet ved å si at det er noe feil med opptellingen og poststemmene, har Geir Stenseth, USA-kjenner og professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO), tidligere forklart overfor Dagsavisen. Eller han kan trekke inn grunnloven og hevde at grupper har blitt forskjellsbehandlet i måten valget ble gjennomført på.

– Det er så mange skarpe og gode amerikanske advokater involvert, at det er vel egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan forestille seg kan angripes rettslig, sa Stenseth.

Les mer om hvordan presidentvalget splitter landet og familier: Kevin Bauman stemmer på Donald Trump, søsteren Kelly Friedrich tåler ikke fyren (+)

Tell hver eneste stemme

Tell hver eneste stemme, har Trump-tilhengere krevd i Phoenix i Arizona, etter at Biden først ble utropt til vinner i det som lenge har vært en republikansk bastion. Stans opptellingen, ropte Trump-supportere utenfor et valglokale i Detroit, Michigan, etter at presidentens valgkampteam leverte inn søksmålet sitt.

Også Biden-tilhengere har demonstrert og krevd at alle stemmer skal telles. 

TOPSHOT - Reverend Bianca Davis-Lovelace of the Washington State Poor People's Campaign speaks at a rally and march to "Count Every Vote, Protect Every Person" a day after the US Presidential Election in Seattle, Washington on November 4, 2020. - Democratic presidential challenger Joe Biden on November 4 neared the magic number of 270 electoral votes needed to win the White House with several battleground states still in play, as incumbent President Donald Trump challenged the vote count. (Photo by Jason Redmond / AFP)

Pastor Bianca Davis-Lovelace snakker til de oppmøtte på en markering for «Tell hver stemme, beskytt hver person» dagen etter valget. Foto: Jasaon Redmond/AFP/NTB

Flere jusseksperter har vært tydelige på at gyldige stemmer som er levert i tide, skal telles.

Seniorforsker Svein Melby ved institutt for forsvarsstudier er blant dem som reagerte på Trumps uttalelser onsdag.

– Jeg har aldri opplevd en amerikansk president som står på valgnatten og signaliserer at han ønsker å bruke rettsapparatet til å stoppe tellingen av lovlig avlagte stemmer, sa Melby, som følger USA tett.

Trumps uttalelser er brudd på demokratiske prinispper, fortsatte han.

– Alle avlagte stemmer avlagt etter loven skal telles, punktum. Problemet med Trump er at det ikke er noe selvfølge, sa Melby.

Les også: Tellekampen

Mer fra Dagsavisen