Verden

Ekspertpanelets stalltips: Massiv Biden-seier

Ekspertpanelet fra AmerikanskPolitikk.no i podkasten 2020 kommer med sitt stalltips: Klar seier til Joe Biden.

– Dette er vårt stalltips, hold dere fast: 351 valgmenn til Joe Biden, 187 til Trump. En meget klar seier, sier Are Tågvold Flaten, redaktør i AmerikanskPolitikk.no i podkasten 2020 fra Dagsavisen og AmerikanskPolitikk.no.

Det trengs 270 valgmannsstemmer for å bli president i USA. Da Trump ble president i 2016 fikk han 304 valgmannsstemmer, mens Clinton fikk 227.

Les også: Før valget i 2016 sa han at Trump ville vinne. Dette sier den norske forskeren før valget i år (+) 

Stat for stat

Stalltipsene er et felles arbeid fra fire i redaksjonen i AmerikanskPolitikk.no: Valganalytiker Jon Henrik Gilhuus, kommentatorene Sigrid Rege Gårdsvoll og Henrik Østensen Heldahl og redaktør Are Tågvold Flaten. De har gått gjennom stat for stat, og vurderer hvem som sannsynligvis vinner i hver av delstatene, under kategoriene «trolig» og «svakt».

Hør ekspertene i podkasten 2020 her:

Ekspertene har vippestatene Florida, Georgia, North Carolina, Pennsylvania og Arizona som svakt demokratiske.  Samtidig har ekspertene de usikre statene Ohio, Iowa og Texas som svakt republikanske. De sier samtidig at dersom Trump får en bedre kveld enn de forventer, kan han for eksempel vinne Florida, Georgia og Arizona.

Les også: Dette vil Joe Biden gjøre hvis han blir president

Spenning rundt opptelling 

Før valget har det vært mange spekulasjoner om hvordan opptellingen og det store antallet forhåndsstemmer vil gi utslag på resultatene etter hvert som de kommer. I en del stater, som Pennsylvania, Michigan og Wisconsin, vil man telle stemmene som er avlagt på valgdagen først, deretter forhåndsstemmer og poststemmer.

Det antas at flere republikanere stemmer valgdagen, og flere demokrater stemmer på forhånd og per post. Dermed kan det først i disse statene se ut som Trump gjør det veldig bra. Dette har ført til at Demokrater frykter Trump vil erklære seier på valgnatten basert på tidlige resultater dersom de peker mot ham, før man får telt opp alle.

Men dette kan motvirkes av andre delstaters prosesser, påpeker Sigrid Rege Gårdsvoll i podkasten.

– Både i Florida, Georgia, North Carolina og også i Texas, tror jeg, har de begynt å telle poststemmer og forhåndsstemmer ganske lenge før valgdagen, og de resultatene kommer til å komme når valglokalene stemmer, i alle fall tidlig på kvelden (amerikansk tid, red. anm.), og før stemmene fra selve valgdagen. Så da vil det ganske sikkert se ut som Biden gjør det langt bedre i disse delstatene tidlig på kvelden enn utover natten og kanskje dagen etterpå, sier Sigrid Rege Gårdsvoll.

– Det er særlig to ting som er viktig her: Det ene er hvor jevnt det blir, det andre er hvilke stater det eventuelt er jevnt i, sier Vårin Alme.

Ekspertene er enig om én ting: Vinneren i Pennsylvania er den samme som vinneren av hele valget.

Mange har advart om at målingene kanskje ikke fanger opp alle Trump-velgerne, og at Trump vil gjøre det bedre enn det ser ut til på målingene.

Ekspertene i panelet mener eksperter og presse er svært preget av resultatet i 2016, og for all del ikke vil gå i den samme fellen. De tror at det like gjerne kan være Biden som kommer bedre ut av det enn man forventer.

Les også: Dette er vippestatene som vil avgjøre, og hvorfor

Mer fra Dagsavisen