Verden

Minst tre døde, en med halsen skåret over, i knivangrep i Nice

Minst tre personer er drept og flere skadd i et knivangrep ved en kirke i Nice. Ordføreren i byen sier alt tyder på at det var et terrorangrep. Også flere steder er franskmenn angrepet med kniv.

Bilde 1 av 2

Saken er oppdatert

Ordføreren i Nice Christian Estrosi bekrefter at angrepet skjedde inni kirken, og at to personer ble drept der.

Fransk politi meldte torsdag formiddag på Twitter at bombegruppa var på stedet og ba folk holde seg unna bysentrum. De opplyser at en eksplosjon som ble hørt i forbindelse med angrepet, stammer fra politiet.

– Ikke få panikk, situasjonen er under kontroll, skriver de.

Politiet bekreftet tidlig på Twitter at politioperasjonen skjedde i forbindelse med et mistenkt knivangrep. Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin har innkalt til krisemøte. Også statsminister Jean Castex har sluttet seg til møtet.

– Jeg må igjen i denne vanskelige situasjonen vårt land går gjennom, bare be hele nasjonen om å stå samlet, sier Castex til mediene. President Emmanuel Macron skal også slutte seg til møtet. Han har også sendt sine hilsener til befolkningen i Nice via en telefonsamtale med ordføreren og vil besøke byen i løpet av dagen.

Franske myndigheter opplyser til mediene at en kvinne døde etter å ha fått halsen skåret over. Ifølge Nice Matin dreie det seg om en 70 år gammel kvinne.

I sin tale til den franske nasjonalforsamlingen etter knivangrepet i Nice varsler statsminister Jean Castex at landets terrorberedskapsnivå heves.

Castex fordømmer angrepet, som han kaller både barbarisk og feigt.

– Jeg vil hylle inngripenen fra våre sikkerhetsstyrker. Det nasjonale politiet, spesialpolitiet og lokalpolitiet i Nice som gikk fram og gjennomførte pågripelsen. Jeg vil hylle deres eksemplariske reaksjon, ro og profesjonalisme, sier Castex.

Han varsler også at Frankrikes terrorberedskap, det såkalte Vigipirate-programmet, nå skal heves til det høyeste nivået. I hele landet er nivået nå økt til skarlagensrød, som betyr at et angrep trolig er nært forestående.

Angrep i handlegata

Ifølge nyhetskanalen BFMTV er minst tre drept og flere skadd i angrepet. Angrepet skal ha skjedd ved Notre-Dame-kirken som ligger i Avenue Jean-Medicin, hovedgaten i Nice. Det er et ukjent antall skadde.

Den antatte gjerningsmannen skal ifølge BFMTV være pågrepet og kjørt til sykehus. Han skal ha vært alene om angrepet.

Ifølge reportere på stedet rykket både militæret og politiet ut til handlegaten, og et område rundt kirken er sperret av. Den nasjonale påtalemyndigheten i Frankrike etterforsker saken som et mulig terrorangrep.

Les også:  Store demonstrasjoner i Frankrike etter lærerdrapet

Terrorangrep

Ordføreren i byen Christian Estrosi bekrefter at det er et mulig terrorangrep som har funnet sted.

– Jeg er på stedet med politiet, som har arrestert gjerningspersonen. Jeg bekrefter at alt tyder på at dette er et terrorangrep, skriver Estrosi på Twitter.

Han uttalte til journalister på stedet at gjerningsmannen ropte «Allahu akbar» (Gud er størst på arabisk) gjentatte ganger.

Nice ble i 2016 utsatt for et terrorangrep som tok livet av 86 personer og skadd 458 da en islamist kjørte inn i en folkemengde på byens strandpromenade med en lastebil.

Vatikanet fordømmer

Vatikanet har fordømt knivangrepet mot en katolsk kirke i Nice torsdag.

Pave Frans ber for ofrene, heter det i en uttalelse fra Vatikanets talsperson Matteo Bruni.

– Dagens angrep har sådd død inn i et kjærlighetens og forsoningens sted, heter det i uttalelsen.

Biskopen i Nice, Andre Marceau, har uttalt til AFP at han håper tilgivelsens ånd vinner fram og at man får til dialog mellom religioner i etterkant av angrepet.

Krever tiltak

Ordføreren krever nå sterkere tiltak mot islamistisk terror.

– Vi kan ikke lenger nøye oss med fredslover i møtet med islamistisk fascisme, sier Estrosi.

– Det er islamistisk barbari som nok en gang har utspilt seg her i Nice, slår han fast.

Den franske nasjonalforsamlingen holder allerede torsdag formiddag et minutts stillhet i forbindelse med angrepet. Også Estrosi uttrykker sin medfølelse til ofrenes familier og til menigheten i Notre-Dame-kirken.

Det franske rådet for den muslimske tro uttaler at de fordømmer angrepet.

Politi angrepet

I den franske byen Avignon angrep en mann bevæpnet med kniv politiet torsdag. Mannen ble skutt i angrepet, opplyser fransk politi.

Mannen skal ha ropt «Allahu akbar», arabisk for Gud er størst, da han gikk til angrep mot politiet etter å ha truet forbipasserende. Ifølge BFMTV ble mannen skutt, og det er ikke kommet meldinger om at noen andre ble skadd.

CNews melder at mannen som gikk til angrep ble drept av politiet.

Hendelsen skjedde kort tid etter knivangrepet mot Notre-Dame-kirken i Nice.

Kort tid etter terrorangrepet i Nice ble også en sikkerhetsvakt skadd i et knivangrep mot det franske konsulatet i den saudiarabiske byen Jeddah torsdag, ifølge Frankrikes ambassade.

Sikkerhetsvakten får behandling på sykehus, men er ikke livstruende skadd, opplyser den franske ambassaden til nyhetsbyrået AFP.

– Angriperen ble pågrepet av saudiarabiske sikkerhetsstyrker umiddelbart etter angrepet, opplyser ambassaden i en uttalelse.

Frankrike er i konflikt med store deler av den muslimske verden etter forsvaret av trykkingen av Muhammed-karikaturer.

Frankrike ble for drøyt to uker siden rystet av knivangrepet på historielæreren Samuel Paty, som ble drept og fikk hodet skåret av etter å ha vist fram Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet.

Les også: Franske myndigheter: Det ble utstedt fatwa mot lærer som ble halshogd