Verden

Frankrike på defensiven i Midtøsten

Drapet på den franske læreren som viste fram en Muhammad-karikatur har skapt debatt om ytringsfriheten, men i Midtøsten bruker islamister striden til å svekke demokratiets forkjempere.

Bilde 1 av 3

ISRAEL (Dagsavisen): Da president Emmanuel Macron uforbeholdent støttet ytringsfriheten etter drapet på Samuel Paty for to uker siden, regnet han trolig ikke med at en slik uttalelse ville undergrave Frankrikes posisjon i store deler av Midtøsten.

For i de siste dagene har muslimer strømmet ut i gatene i Tyrkia, Qatar, Iran, Palestina, Israel, Egypt, Algerie, Jordan, Saudi-Arabia og Pakistan for å protestere mot det de ser på som klare anti-muslimske holdninger i Elyseepalasset. Plutselig har Frankrikes evne til å handle i Midtøsten blitt dramatisk innskrenket.

For under to måneder siden ble Macron mottatt i Beirut som en helt da han besøkte havneområdet der en enorm eksplosjon har lagt store deler av Libanons hovedstad i ruiner. Frankrike søkte, som andre steder i Midtøsten, igjen å spille en rolle og Macron har engasjert seg sterkt i arbeidet med å få på plass en ny regjering i Libanon. Nå kan ikke Macron en gang risikere et besøk til den libanesiske hovedstaden.

FILE - In this Aug. 6, 2020 file photo, French President Emmanuel Macron, center left, gestures as he visits the devastated site of the Aug. 4 explosion at the port of Beirut, Lebanon. An economic meltdown, a revolution, financial collapse, a virus outbreak and a cataclysmic explosion that virtually wiped out the country's main port. The past year has been nothing short of an earthquake for tiny Lebanon, with an economic meltdown, mass protests, financial collapse, a virus outbreak and a cataclysmic explosion that virtually wiped out the country’s main port. Yet Lebanese fear even darker days are ahead. (AP Photo/Thibault Camus, Pool, File)

Frankrikes president Emmanuel Macron har besøkt Beirut flere ganger siden eksplosjonen i havneområdet i begynnelsen av august. Foto: Thibault Camus/AP/NTB

Les også denne: Halshuggingen i Paris: – Det handler om selveste ytringsfriheten (+)

– Mer forståelse

Slik flere i Midtøsten ser det, blir denne nye og pågående striden et uttrykk for en manglende forståelse for den andre sidens politiske kultur, og ikke minst, en manglende evne til å skape en skjør balanse mellom forskjellige verdier.

Professor Imad Salamey, en statsviter i Beirut, støtter fullt ut Macrons omfavnelse av ytringsfriheten, men understreker at dette alene ikke er nok:

– Som politiker burde han, tross ytringsfriheten, også ha fordømt hatefulle uttrykk mot en religion, og appellert til dialog og forståelse, sier Salamey til Dagsavisen.

Han tror ikke at Macron lenger vil kunne mekle mellom libanesiske kristne og muslimer.

Les mer om Libanon: – Det er bare et tidsspørsmål før landet ikke vil greie å levere mat, medisiner og bensin (+)

Kraftig reaksjon i Tyrkia 

Men det er i Tyrkia at Macron har møtt mest motbør. President Recep Tayyip Erdogan har stilt spørsmål ved Macrons «mentale helse», noe som førte til at Paris hjemkalte sin ambassadør til «konsultasjoner».

Ifølge Ilhan Uzgel, en Istanbul-basert statsviter, kan den dramatiske utviklingen forklares i to punkter: 

– Det realpolitiske er at Tyrkia og Frankrike er på motsatt side i flere pågående konflikter, i Libya, i Sahel-regionen og på Kypros. Det andre viktige å forstå er at Erdogan desperat trenger slike kriser som med Frankrike ettersom økonomien kollapser, og han mister støtte selv blant sine sympatisører, sier Uzgel til Dagsavisen. 

Av frykt for å bli straffet av Erdogans stadig mer autoritære regime, innrømmet flere tyrkiske kilder til oss i går at de var redde for å snakke åpent.

– Splitter Europa

Salamey i Beirut tror imidlertid at Erdogan nå bevisst sprer splittelse på det europeiske kontinentet.

– Han flekser muskler ved å manipulere Europas sårbare religiøse sammensetning, og med det eksponerer han Europas svakhet og potensial for konflikt mellom kristne og muslimer. Macron går rett i Erdogans felle med sine uansvarlige uttalelser, sier han.

Tre uker før drapet på Paty pådro Macron manges vrede da han sa at islam «er i krise over hele verden».

Hver dag de siste ukene har Karin Albou, en fransk filmregissør og forfatter, gått til rettslokalet i Paris for å følge rettssaken mot medhjelperne til de ekstreme islamistene som i november 2015 drepte 130 mennesker i koordinerte angrep mot blant annet konsertlokalet Bataclan. Uten å ville generalisere mener hun at ekstremisme blant enkelte muslimske ungdommer er et tema som ikke må bagatelliseres.

Slik hun ser det, er dette blitt en dragkamp om ytringsfriheten som handler om ikke mindre enn Frankrikes framtid.

– Jeg synes Macron var modig da han sa at fransk statsborgerskap også inkluderer en rett til å være blasfemisk. For dette dreier seg om fransk kultur og demokrati, og vår lange historie med ytringsfrihet, sier Albou, som selv har lagd flere spillefilmer om flerkulturelle samfunn.

– Gave til ekstremister

For noen er dette en kamp om ytringsfrihet, for andre er det en stereotypisk kritikk av en hel kultur. Salam Kawakibi, som inntil nylig ledet det Paris-baserte «Arab Reform Initiative», en organisasjon som fremmer demokrati i den arabiske verden, er oppgitt.

– I flere år har vi kjempet hardt for reformer, og så blir alt satt tilbake i løpet av noen minutter med uintelligente uttalelser. Jeg støtter ikke og unnskylder ikke islamistene, men en må kunne tenke, sier han til Dagsavisen.

Syrisk-fødte Kawakibi tror at situasjonen i Frankrike er unik og ulik den i for eksempel Storbritannia. Forklaringen er republikkens sekularisme, der islam i økende grad blir sett på som en trussel.

Kawakibi frykter Frankrike går vanskeligere tider i møte, og at en vil få mer terror i gatene.

– Jeg er fryktelig redd for at det som skjer nå er som en gave til alle ekstremister. Folk i hele verden vil se på dette som en ren invitasjon til å angripe Frankrike, sier han.

Supporters of the socio-political group, Awami Pasban group, chant anti-French slogans during a protest against the publishing of caricatures of the Prophet Muhammad they deem blasphemous, in Lahore, Pakistan, Tuesday, Oct. 27, 2020. (AP Photo/K.M. Chaudary)

Muslimer over hele verden har protestert mot Frankrike de siste dagene. Her fra Lahore i Pakistan tirsdag denne uka. Foto: K.M. Chaudary/AP/NTB

Nyeste fra Dagsavisen.no: