Verden

Plyndring og sammenstøt under demonstrasjoner etter at svart mann ble skutt og drept av politiet

Det oppsto sammenstøt tirsdag, på den andre kvelden på rad med store demonstrasjoner i Philadelphia etter at politiet skjøt og drepte svarte Walter Wallace jr.

Philadelphia-politiet har tvitret at rundt 1.000 mennesker har plyndret butikker i området rundt Castor og Aramingo og rådet folk til å «unngå området».

En AFP-reporter lenger vest i byen, der en folkemengde på rundt 1.000 personer hadde samlet seg, melder om sammenstøt mellom politibetjenter med batonger og flere titalls demonstranter.

Pennsylvania-guvernør Tom Wolf har kunngjort at flere hundre soldater fra nasjonalgarden er mobilisert og klare til å «beskytte retten til fredelige forsamlinger og demonstrasjoner mens folk holdes trygge».

Les også: Eks-politimannen som er siktet for drapet på George Floyd, er løslatt mot kausjon

Hadde kniv

De nye opptøyene kommer dagen etter 27 år gamle Walter Wallace jr. ble skutt og drept av politiet, etter at han ifølge politibetjentene skal ha nektet å slippe en kniv. Familien hans sier han var psykisk syk. Hendelsen ble filmet, og filmen er siden delt i sosiale medier.

Vitner og naboer mener politiet brukte overdreven makt mot Wallace. 27-åringens far, Walter Wallace senior, sier til avisen The Philadelphia Inquirer at sønnen ser ut til å ha blitt truffet av ti skudd.

Han forteller at sønnen, som selv hadde barn, slet med psykiske problemer og brukte medisiner.

– Hvorfor brukte de ikke et elektrosjokkvåpen, spør han.

Satt i brann

Politiets talskvinne Tanya Little sier de rykket ut til Black Cobbs Creek-området vest i byen etter å ha fått melding om en bevæpnet mann. Der oppdaget de Wallace, som ifølge henne ikke adlød da politiet ba ham legge ned kniven. Little sier Wallace nærmet seg politifolkene da han ble skutt.

Flere hundre personer gikk ut i gatene i byen mandag kveld og natt til tirsdag, og det kom til sammenstøt med politiet. Film fra stedet viser folk som roper mot politiet og gråter. Politibiler og søppelkasser ble blant annet satt i brann.

Mer enn 90 personer ble pågrepet etter sammenstøt under demonstrasjonene mandag, og 30 politibetjenter ble skadd.

Omfattende demonstrasjoner mot rasisme og politivold har preget USA etter politidrapet på George Floyd i mai.

Nyeste fra Dagsavisen.no: