Verden

Trump i nattens debatt: Ingen har gjort mer for svarte i USA enn Donald Trump

Nattens debatt var den siste før valget mellom Donald Trump og Joe Biden.

Der var knyttet stor spenning til nattens debatt mellom Donald Trump og Joe Biden.

Grep var tatt siden forrige gang da Trump stadig avbrøt og det hele endte et stykke unna en debatt, ifølge flere eksperter.

Nattens debatt var dermed ikke like voldsom som den forrige.

Det var innført nye regler før debatten og selv Trump skrøt av moderator Kristen Welker.

– Så langt har jeg stor respekt for måten du håndterer ting på, det må jeg si, sa Trump.

Lovordet kommer etter at Trump før debatten angrep Welker på Twitter og omtalte henne som «forferdelig og urettferdig, akkurat som mesteparten av journalistene fra de falske mediene».

Den andre og siste TV-debatten mellom Donald Trump og Joe Biden før valget 3. november er unnagjort. Hva nå...? Hør svarene fra ekspertene i Amerikanskpolitikk.no i podkasten «2020» som lages i samarbeid med Dagsavisen her: 

Rasisme

Trump fikk det første spørsmålet, og to minutter uavbrutt til å svare. Så gikk det samme spørsmålet til Biden, og han fikk to minutter til å svare uten å bli avbrutt.

Det hele startet med spørsmål om korona, men det var altså noe annet som vakte oppsikt i nattens debatt.

Joe Biden sa at USA har et problem med institusjonell rasisme da rase i USA var tema i den andre og siste presidentdebatten før valget 3. november.

Donald Trump hevdet ingen president, muligens med unntak av Abraham Lincoln, har gjort mer for svarte i USA enn han selv.

Debattleder Kristen Welker ville vite hva Trump mener om Black Lives Matter-bevegelsen, som har demonstrert for politireform i store deler av USA de siste månedene, etter å ha kommet med en rekke utfall mot bevegelsen.

Presidenten svarte at hans første møte med bevegelsen var da de ropte ukvemsord til politiet.

– Jeg er den minst rasistiske personen i dette rommet, sa Trump. Jeg kan ikke se publikum i salen for det er for mørkt, men jeg er uten tvil den minst rasistiske personen her, gjentok Trump.

Biden svarte med å kalle Trump «en av de mest rasistiske presidentene vi har hatt i moderne historie».

– Han heller bensin på ethvert rasistisk bål der ute. Dette startet da han kom ned rulletrappen og annonserte sitt kanidatur. Han er den høyeste hundefløyten der ute, som en tåkelur, sa Biden og siktet til da Trump annonserte sitt kandidatur før forrige valg og hevdet at Mexico sender voldtekstmenn og mordere over grensen til USA.

Korona

President Donald Trump lover at en koronavaksine kan være på plass innen få uker og at den skal distribueres raskt til det amerikanske folket.

Trump kom med påstanden i den siste presidentdebatten før valget 3. november i Nashville i Tennessee. Presidenten, som selv har vært syk av koronaviruset, gjentok påstanden om at han nå er immun mot viruset og at pandemien er under kontroll.

– Dette er samme fyren som sa at koronapandemien skulle ende innen påske. Han har ingen plan, sa Biden.

USA har registrert mer enn 222.000 koronarelaterte dødsfall i pandemien.

– Noen som er ansvarlige for så mange koronadødsfall burde ikke forsette som president, sa Biden.

– Det er ikke min feil, og det er ikke Bidens feil heller, det er Kinas feil, sa Trump, som i første del av debatten framstår som mer kontrollert enn i den første debatten.

Valg

Det andre temaet i nattens presidentdebatt var valgsikkerhet, og kandidatene ble spurt om hva de vil gjøre for å få slutt på utenlandsk innblanding i valget.

– Alle som blander seg inn i det amerikanske valget må straffes, de blander seg inn i USAs uavhengighet. Presidenten har ikke sagt noe som helst til Putin om dette, hevdet Biden.

Amerikanske myndigheter anklaget onsdag Iran og Russland for å ville påvirke valget. Begge landene avviser anklagene blankt. Torsdag ble det kjent at russiske hackere har angrepet nettverket til flere delstater og lokale myndigheter i USA og stjålet data fra minst to servere.

Temaet om valgsikkerhet utviklet seg raskt til munnhoggeri om hvem som har mottatt penger fra andre land som Kina og Russland og om Trumps manglende vilje til å offentliggjøre skatteopplysningene sine.

Anklager

President Donald Trump har gjentatt ganger anklaget Bidens sønn Hunter for å ha tjent penger på bruk av familienavnet i utlandet.

I den siste presidentdebatten fra Nashville natt til fredag gjentok Trump påstanden.

– Det er ikke hold i de påstandene, sa Biden og la til at hans sønn aldri har tjent penger i Kina.

– Det er ingen grunn til å bringe dette tullet på banen. Det er ingen grunn til det. Han vil ikke snakke om viktige saker, sa Biden.

Olje

Oljeproduksjon var også oppe i nattens debatt.

– Jeg ville ha startet en overgang bort fra oljeindustrien, ja, sa Joe Biden.

Han trakk fram at olje industrien forurenser betydelig og over tid må bli erstattet med fornybar energi.

Trump beskrev Bidens uttalelse som viktig og antydet mulige konsekvenser for delstater som produserer olje.

– Det han egentlig sier, er at han vil ødelegge oljeindustrien. Kommer dere til å huske det, Texas? Pennsylvania? Oklahoma? Ohio? sa han.

Kina

Et annet tema som var oppe var Kina.

Biden sa han i større grad vil lene seg på tradisjonelle partnere for å støtte opp om internasjonale regler og anklaget Trump for å støte fra seg USAs allierte.

Trump svarte med å si at han har vært tøff mot Kina og viste til at han økte tollsatsen på kinesiske varer.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen