Verden

Smitterekorder i Europa - Danmark skjerper koronatiltak

I Frankrike og Spania har antallet koronasmittede nå passert én million. Europa er kommet inn i andre bølge, fastslår EUs smittevernbyrå.

Bilde 1 av 3

Det samlede antallet koronatilfeller i Frankrike har nå passert én million. Over 42.000 tilfeller er registrert det siste døgnet.

Franske helsemyndigheter opplyste fredag at det er påvist 42.032 nye smittetilfeller. Dette er 410 flere enn det foregående døgnet.

Dermed har det samlede antallet smittede i løpet av pandemien passert 1.041.000.

Også i Spania er det registrert over én million smittede i løpet av koronapandemien.

Italia: Ny smitterekord

I Italia er det registrert 19.143 nye smittetilfeller. Dette er ny rekord, og betydelig flere enn forrige rekord som ble satt torsdag.

De nye tallene ble presentert av det italienske sivilforsvaret fredag. Det er registrert 91 nye koronarelaterte dødsfall, og det samlede antallet dødsfall har nå steget til 37.059.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I Italia er det denne uken satt nye smitterekorder tre dager på rad. Antallet var nesten 15.200 onsdag, før det steg til 16.079 dagen etter.

Danmark skjerper koronatiltakene

Danske myndigheter innfører krav om munnbind innendørs i offentlige lokaler. Det maksimale antallet mennesker som kan samles, senkes fra 50 til 10.

Statsminister Mette Frederiksen presenterte innstrammingene fredag.

– Vi vet godt at et forsamlingsforbud på ti personer er veldig inngripende, erkjente hun.

Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen attends a Covid-19 press conference in the Prime Minister's Office in Copenhagen, on october 23, 2020. (Photo by Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT

Statsminister Mette Frederiksen. Foto: Ritzau/NTB

Forsamlingsforbudet gjelder i første omgang i fire uker fra mandag.

Fredriksen ber danskene begrense omgangskretsen til ti personer utenom de man jobber eller studerer med.

– Hold deg til maksimalt ti personer som du inviterer inn i hjemmet ditt, uansett hvor mye plass du har. Avlys avtaler med folke du ikke ser så ofte, sa direktør Søren Brostrøm i Sundhedsstyrelsen.

Det nye kravet om munnbind gjelder fra torsdag neste uke og vil i første omgang gjelde til 2. januar. Kravet gjelder i innendørslokaler der det er offentlig tilgang, som for eksempel i supermarkeder, kjøpesentre, kinoer, sykehus og kulturinstitusjoner.

Fra mandag forbys dessuten alkoholsalg etter klokken 22.

Det siste døgnet er det registrert 859 nye koronatilfeller i Danmark. Det er det høyeste antallet hittil.

EU: Ny bølge

En ny bølge av koronavirussmitte har nådd Europa, viser en rapport fra EUs smittevernbyrå ECDC.

– Vi er helt opplagt i en andre bølge. Vi venter oss en fortsatt økning av antall smittede, sier Agoritsa Baka, ekspert i kriseberedskap ved ECDC, til Sveriges Radio.

Smittespredningen har økt siden august, og spesielt de siste ukene, viser ECDC-rapporten.

WHO advarer

Mange land opplever nå en eksponentiell vekst i antall koronatilfeller, advarer WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– De neste månedene kommer til å bli veldig tøffe, og noen land er på et farlig spor, sa Tedros på en pressekonferanse via videolink fredag.

Han advarte om at «for mange land opplever en eksponentiell vekst i antall covid-19-tilfeller». Dette fører til at en del sykehus og intensivavdelinger knapt har rom for flere pasienter.

USA nærmet seg ny dagsrekord for koronasmitte fredag kveld norsk tid, med over 71.000 registrerte smittede i løpet av torsdagen. Flere delstater i midtvesten passerte tidligere smitterekorder, melder AP.

(NTB/Dagsavisen)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen