Verden

Dagsavisens USA-eksperter om debatten: – Trump fikk ikke det han trengte

Den siste presidentdebatten før valget 3. november var en helt annen oppvisning enn den første, konkluderer Dagsavisens ekspertpanel i Amerikanskpolitikk. Likevel ble ikke dette en «game changer» for Trump.

Natt til fredag norsk tid møttes presidentkandidat Joe Biden og sittende president Donald Trump til den siste debatten før presidentvalget tirsdag 3. november.

Det ble en mer tradisjonell og ordnet debatt der kandidatene i større grad fikk snakke ut, uten så mange avbrytelser som i den første debatten. Det skyldtes blant annet det uvanlige grepet med at motstanderens mikrofon ble slått av i starten av hver kandidats innlegg om et nytt tema.

Det var tydelig hvordan begge kandidatene hadde brukt tiden til å forberede seg godt. Trump var i storform og opptrådte som om han var på «rally», sier kommentator Vårin Alme i Amerikanskpolitikk.no i podkasten «2020».

– Det var Trump fra 2016 i denne debatten, sier Alme.

Joe Biden har ledet på meningsmålingene i lang tid. Det var altså Trump som mest trengte denne debatten for å kunne snu dynamikken. Det greide han ikke, konkluderer Alme.

– Her har vi to kandidater der den ene er i front. Det er ingen tvil om at Trump trengte den dynamikkendringen som kunne endret valgkampen i hans favør. Da tenker jeg at når Biden ikke gjorde store feil og Trump ikke klarer å få Biden til å gjøre store feil så er det Biden som vinner, sier hun. 

Redaktør Are Tågvold Flaten i Amerikanskpolitikk.no er enig.

– Det er ingenting her som ble den store «game changeren» som Trump trengte.

Flaten understreker likevel at det fortsatt er elleve dager igjen til valget. 

– Det er fortsatt ting som kan skje. Det er det halmstrået Trump vil henge fast i. 

Hele analysen av nattas debatt med gjennomgang av de ulike temaene Biden og Trump ble utfordret i, hører du i podkasten «2020» som lages i samarbeid med Amerikanskpolitikk og Dagsavisen, her: 

Nyeste fra Dagsavisen.no: