Verden

Her er vippestatene som kan avgjøre USA-valget

Joe Biden bør vinne Midtvesten-statene Trump snappet fra Clinton for fire år siden – og både Biden og Trump kan vinne den store premien Florida. Her er vippestatene som kan avgjøre valget, og hvorfor.

Marginene var ørsmå, konsekvensene enorme og sjokket stort i 2016, da Donald Trump så vidt vant vippestatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin over Hillary Clinton.  Noen få tusen stemmer der kostet Clinton seieren.

– Dersom færre enn 40.000 velgere i disse statene (bare 0.29 prosent av alle stemmer i disse statene) hadde endret mening, ville Hillary Clinton vunnet, påpeker Robert Alexander og David Cohen, professorer i politikk, i en analyse for CNN.

This combination of photos shows President Donald Trump, left, and former Vice President Joe Biden during the first presidential debate at Case Western University and Cleveland Clinic, in Cleveland, Ohio on Sept. 29, 2020. A staggering 97 percent of the jokes Stephen Colbert and Jimmy Fallon told about the candidates in September targeted President Donald Trump, a study released Monday found. That's 455 jokes about Trump, 14 about Democrat Joe Biden, according to the Center for Media and Public Affairs at George Mason University. (AP Photo/Patrick Semansky)

Donald Trump og Joe Biden konsentrerer seg om et knippe stater foran valget. Foto: AP/NTB

Kan Biden vinne dem tilbake for Demokratene? Og klarer Trump å beholde Florida, den folkerike staten som sikrer så mange valgmannsstemmer og er svært viktig for ham? Det er noen av spørsmålene i innspurten før valget i USA.

Les også: Biden leder på mange målinger, men: Her er faktorene som kan gi Trump-seier (+)

Viktige

En rekke stater kan spille en avgjørende rolle for utfallet av valget. Nedenfor er åtte stater som befinner seg i denne gruppen, ifølge en oversikt fra analysenettstedet FiveThirtyEight, og som pekes ut av Politico som svært viktige – ikke bare ut fra målinger, men tendenser i demografi og holdningsendringer, historisk stemmegivning og flere andre faktorer.

Dette er noen av de viktigste vippestatene der slaget står i år: 

Florida

Florida anses som svært viktig å vinne særlig for Trump, og særlig dersom Biden vinner i en del andre stater der Clinton tapte for fire år siden. Florida er viktig for begge siden det er en folkerik stat som dermed bringer med seg mange valgmannstemmer: 29. (For å vinne valget må en kandidat sikre seg minst 270 valgmannstemmer totalt i landet).

Løpet er svært jevnt mellom Trump og Biden på målingene i Florida. Ifølge den seneste oversikten over et gjennomsnitt av målinger i løpet av en uke, leder Biden med kun ett prosentpoeng, ifølge RealClearPolitics.

Florida har over flere tiår vekslet mellom Republikanerne og Demokratene i presidentvalg. Barack Obama vant begge sine valg der, men Trump vant forrige valg.  Trump gjorde det veldig bra blant eldre velgere og cubansk-amerikanere der i 2016, men nå er løpet altså jevnt, blant annet fordi Demokratene står ganske sterkt i byer.

Her er noen av vippestatene som kan bli mest avgjørende for valget.

Arizona

Arizona har tradisjonelt ikke vært en vippestat: Republikanerne har hatt et ganske fast grep om staten i sør, og Trump vant der i 2016.

Men demografien og holdningsendringer ser ut til å bevege opinionen, til Demokratenes fordel. Staten er blitt mer demografisk mangfoldig, det er kommet flere latinamerikanske velgere de siste årene, mange av dem unge. Demokratene har gjort mye for å mobilisere disse velgerne. Man har også de siste årene sett at college-utdannede hvite velgere har endret seg mer i retning av Demokratene. Det knytter seg blant annet stor spenning til kvinner i forstedene som nå kan komme til å vende seg bort fra Trump.

Obama tapte stort i Arizona, med ni prosentpoeng, i 2008 og 2012. Men Hillary Clinton tapte med kun 3.5 prosentpoeng i 2016. I mellomvalget i 2018 vant Demokratene en plass i Senatet for første gang på tre tiår. Trump har besøkt staten mange ganger i valgkampen, for å forsøke å holde på staten. Biden leder på et gjennomsnitt av de seneste målingene, men det gjenstår å se om det slår til i valget.

Pennsylvania

Pennsylvania har vært en vippestat ved hvert valg, men alltid vippet Demokratenes vei de siste tiårene – inntil forrige presidentvalg. Da Donald Trump vant i Pennsylvania i 2016, var det første gang på 28 år at Republikanerne vant i staten i et presidentvalg. Seieren var hårfin, Trump vant med 0.7 prosentpoeng over Hillary Clinton.

For Biden er det viktig å vinne tilbake denne staten for Demokratene. Pennsylvania bringer med seg hele 20 valgmannstemmer. På et gjennomsnitt av målinger i det siste leder Biden med 3.5 prosentpoeng i staten, ifølge RealClearPolitics. Men også Clinton ledet her på målingene for fire år siden, og endte opp med å tape.

Trump fridde til velgere i staten ved å love å gjenreise kullindustrien.  Biden prøver også å rette seg til disse velgerne. Han antas å ha større appell hos arbeiderklassevelgerne der enn Clinton hadde. Biden er selv opprinnelig fra Pennsylvania.

Wisconsin

I likhet med i Pennsylvania, vant Donald Trump med kun 0.7 prosentpoeng i Wisconsin sist valg; kun 23.000 stemmer. Også Wisconsin var en stat Demokratene hadde vunnet de siste tiårene. Seieren til Trump kom til tross for at ingen målinger hadde vist det på forhånd. Det gjør at racet i denne staten anses som åpent også i år, selv om Biden har en god ledelse på målingene, 6.5 prosentpoeng foran Trump på et gjennomsnitt i det siste, ifølge RealClearPolitics.

I Wisconsin er afroamerikanske velgere, hvite arbeiderklassevelgere og forstadsvelgere viktige velgergrupper. Det var i byen Kenosha i Wisconsin at afroamerikaneren Jacob Blake ble skutt og alvorlig såret av en politimann i august, noe som førte til kraftige protester. Trump har svart med et budskap om lov og orden. Målinger viser at støtten til Black Lives Matter-protestene har gått ned der, men velgerne liker heller ikke Trumps budskap, skriver Politico.

Michigan

Etter mange år med demokratisk seier i Michigan, vant Trump staten med hårfine 0.2 prosentpoeng foran Clinton i 2016. Det var det jevneste resultatet av alle stater. Trump ble hjulpet av flere faktorer: Mange afroamerikanske velgere i storbyene holdt seg hjemme, hvite arbeiderklassevelgere vendte seg bort fra Clinton, og forstadsvelgere som normalt ville stemt demokratisk, ga Trump en sjanse.

Biden må helt klart vinne tilbake Michigan, og har nå en klar ledelse over Trump i Michigan ifølge et gjennomsnitt av nylige målinger. Det er særlig blant arbeiderklassevelgere at Biden har større støtte enn Clinton hadde – mange av dem stemte Trump fordi de ikke kunne utstå tanken på Clinton. Forventet økt valgdeltakelse blant afroamerikanske velgere teller også til Bidens fordel.

Michigan, Wisconsin og Pennsylvania – alle stater der Demokratene led samme skjebne i 2016 – snakkes ofte om under ett. Til sammen er det 46 valgmannstemmer å hente i disse tre statene.  Uten å vinne dem tilbake kan det bli vanskelig for Biden.

North Carolina

North Carolina er «den mest vippete av alle vippestater», ifølge Chris Cooper, politisk analytiker ved Western Carolina University.

– De fleste veier til Det hvite hus går gjennom North Carolina. Det gjelder spesielt for president Trump, sier Cooper ifølge CNBC. Hvis Republikanerne mister grepet om denne staten, er det et dårlig tegn, mener han.

De siste 40 år har seieren gått til Republikanerne i North Carolina, med unntak av i 2008, da Obama kom til makten. I 2016 vant Trump med 3.6 prosentpoeng foran Clinton. Nå viser målingene en knapp ledelse for Biden.  Både Trump og Biden har besøkt staten mange ganger de siste par måneder, og begge kampanjer bruker massevis av penger der.

Staten har en blandet velgermasse; afroamerikanere og folk med høyere utdanning i byene som ofte stemmer demokratisk, og en hvit, konservativ befolkning i distriktene som ofte stemmer republikansk. Det er blitt kalt en destillert utgave av USA. Hvordan forstadskvinnene der velger, vil ha mye å si for resultatet.

Minnesota

Minnesota har vært demokratisk de siste 50 år, og Clinton vant der i 2016. Biden leder på målingene nå. Men Minnesota er blitt rødere (mer republikansk) over tid, og kan bli den neste demokratiske staten som kan gå til Republikanerne i år, mener nettstedet FiveThirtyEight.

Eksperter mener det fortsatt skal en del til for at Demokratene skal tape Minnesota, men om de gjør det, er det trolig fordi staten har en stor gruppe hvite arbeiderklassevelgere som i stor grad kan tenkes å stemme på Trump.

Georgia

Georgia har, med noen unntak, vært en ganske solid republikansk stat de siste 50 år. Også i år lå det lenge an til republikansk seier, men Biden har ledet på en del av de siste målingene, og bildet er nå svært jevnt, ifølge en oversikt fra RealClearPolitics.

Bevegelsene i demokratisk retning ved mellomvalget i 2018 er en viktig grunn til at Demokratene har en sjanse til å vinne her i år. Om Biden skal klare det, må han trekke mange velgere fra Atlantas forsteder og svært mange afroamerikanske velgere. Velgerne på landsbygda der sverger trolig til Trump. Det vil fortsatt være mest overraskende om Demokratene vinner Georgia.

Les også: USA-venn og kvinneaktivist Gro Lindstad i portrettet: – Med fire nye år uten å tenke på gjenvalg, kan Trump gjøre hva han vil (+)

Mer fra Dagsavisen