Verden

Nestleder trakk seg, statsråd i trøbbel: Statsminister venter flere Metoo-saker

Metoo ryster nå dansk politikk: Utenriksministeren er anmeldt for samleie med 15-åring på seminar.

Bilde 1 av 5

Regjeringspartiet Socialdemokratiet er i krise etter at to alvorlige metoo-saker har rammet to av partiets sentrale skikkelser de siste dagene.

Utenriksminister Jeppe Kofod er nå blitt anmeldt for voldtekt av en 15-åring i ungdomspartiet.

Københavns ordfører Frank Jensen, nestleder i Socialdemokratiet, har gått av etter å ha innrømmet krenkende oppførsel mot flere kvinner. 

###

«Frank Jensens fall betyr slutten på en æra: Metoo-generasjonen tar makten» het det over hele førstesiden til avisen Politiken i dag.

Samleie på seminar

Utenriksminister Kofod skal ha hatt samleie med en 15 år gammel jente under en fest på en folkehøyskole i Esbjerg påsken 2008, i forbindelse med et seminar på skolen, skriver avisen B.T.

Kofod har beklaget hendelsen flere ganger, senest for en måned siden, da statsminister Mette Frederiksen også uttrykte at hun fortsatt har tillit til ham.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nå erkjenner statsminister Mette Frederiksen at hun ikke har gjort nok for å motvirke seksuell trakassering.

– Jeg har blitt kjent med flere konkrete forhold og tror også at noe av dette vil komme ut i offentligheten, uttalte Danmarks statsminister Mette Frederiksen ifølge avisen Politiken, da hun møtte danske medier foran et gruppemøte i Socialdemokratiets folketingsgruppe tirsdag formiddag.

Mandag gikk Københavns ordfører og Socialdemokratiets nestleder Frank Jensen av fra begge poster, etter en rekke anklager om seksuell trakassering gjennom flere tiår. Socialdemokratiet skal nå iverksette en intern granskning av anklagene mot Frank Jensen, og har satt i gang flere initiativer i partiet.

Startet med TV-kjendis

Frederiksen fikk tirsdag spørsmål om hun har gjort nok for å motvirke trakassering i Socialdemokratiet.

– Nei, det synes jeg ikke jeg har. La oss bare ta det åpent og ærlig. Jeg ergrer meg over at det er Sofie Linde som startet denne debatten. Jeg skulle mye heller ha truffet denne beslutningen uten at Sofie Linde måtte få hele dette toget i gang, sier Frederiksen.

København, Danmark 20200826. 
Sofie Linde på scenen ved ZULU Comedy Galla 2020 der afholdes i Operaen i København, onsdag den 26. august 2020.
Foto: Martin Sylvest / NTB

Sofie Linde (bildet) er en populær dansk TV-personlighet, som startet den siste runden med metoo-saker i Danmark med en brennende tale om egne opplevelser med seksuell trakassering i dansk medieverden. Linde kom med talen under en direktesendt prisutdeling i slutten av august.

De siste ukene har det kommet sterke metoo-anklager mot flere mannlige politikere i Danmark. 7. oktober trakk Radikale Venstres partileder Morten Østergaard seg etter en anklage som stammer fra ti år tilbake i tid

Rammes av «skolelærerparagrafen»

Utenriksminister Frank Kofoed er politianmeldt både for å ha brutt den danske straffelovens paragraf 216 (voldtekt), og paragraf 223, som kalles «skolelærerparagrafen».

Den handler om at den seksuelle lavalder blir økt fra 15 til 18 år i tilfeller der det påståtte offeret i en sak har samleie med en person som er betrodd i forbindelse med undervisning, oppdragelse eller lignende.

Jenta deltok på seminaret og var medlem i ungdomsorganisasjonen til Kofods parti, Socialdemokratiet. I tillegg hadde hun tidligere hatt praksisperiode ved partiets gruppe i Folketinget.

Politiannmeldelsen kommer fra andre enn den fornærmede, ifølge avisen B.T.

Men anmeldelsen vil neppe føre fram, har jussprofessor Sten Schaumburg-Müller ved Syddansk Universitet uttalt til danske medier.

Les også: 469 koronasmittede i Danmark siste døgn - statministeren tar til Instagram

– Jeg har veldig vanskelig for å se at borgere som overhodet ikke har noe med saken å gjøre kan anmelde så lang tid etter hendelsen skjedde, når personen det dreier seg om har valgt ikke å si at det har forekommet noe straffbart her, og det ikke tidligere har kommet en anmeldelse ut av det, sier Schaumburg-Müller til telegrambyrået Ritzau.

Men saken kan rent juridisk ikke lenger foreldes, grunnet en lovendring for noen år siden. Da fjernet man foreldelsesfristen for noen typer seksualforbrytelser dersom offeret var under 18 år.

Toppkandidat

Københavns borgermester Frank Jensen kunngjorde sin avgang på en pressekonferanse mandag, etter at flere kvinner hadde stått fram med anklager om seksuell trakassering de siste dagene. Jensen har sittet som overborgmester (ordfører) siden 2010. Så sent som søndag ble Jensen bekreftet som Socialdemokratiets toppkandidat ved neste års kommunevalg.

(NTB/Dagsavisen)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen