Verden

Roses i koronakrisen – kan gå mot storseier i valget

Arbeiderpartiet i New Zealand kan gå mot beste valg på over 20 år om målingene slår til. Statsminister Jacinda Arderns lederskap under koronaepidemien får det meste av æren.

Først var hun en av de første regjeringssjefer i verden som kunne konstatere at koronaspredningen hadde stanset. Siden har det gått opp og ned for New Zealands kamp mot koronaepidemien, men statsminister Jacinda Ardern har stått fjellstøtt i krisen, mener mange velgere.

Lørdag kan Ardern få betalt i valget. Målingene viser en klar ledelse for Labour, og om de slår til, kan partiet få sitt beste resultat siden 1990-tallet.

Les også: New Zealand-statsminister: – Vi har vunnet kampen 

Pandemi-effekt

– Det er vanskelig å se et valgresultat som ikke gir Jacinda Ardern en ny periode som statsminister, sa landets tidligere statsminister, Helen Clark, i et panel denne uka, ifølge Reuters.

Clark er nå i toppledelsen av Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Valget kommer midt i en pandemi, og hennes håndtering av den har fått god oppslutning, sier Clark, som var statsminister for Labour mellom 1999 og 2008.

Labour ligger godt foran opposisjonspartiet National Party på målingene. I en måling torsdag lå partiet 15 prosentpoeng foran. Om de mest positive målingene slår til, kan Labour få rent flertall for første gang siden landet begynte med proporsjonalt valgsystem i 1996, men senere målinger tyder på at partiet kan trenge støtte fra De Grønne.

Jacinda Ardern (40) tok over som statsminister i en alder av 37 år i 2017.

Les også: Plutselig hørte hun fugler og så klar luft. Seks personer fra seks land forteller fra koronakrisen der de bor (+)

Stanset spredning

Ardern besluttet å iverksette strenge tiltak på et tidlig tidspunkt i koronakrisen, selv om smitten var lav i landet. Allerede i slutten av april, mens koronaepidemien var på sitt verste i mange land i Europa og i USA, kunne Jacinda Ardern, konstatere at New Zealand hadde klart å stoppe lokal, uoppdaget spredning av koronaviruset.

– Vi har vunnet den kampen, sa hun da.

De få tilfellene man da hadde registrert i landet, visste man hvor kom fra, ifølge regjeringen.

Fullt publikum

I august markerte landet at det hadde gått 100 dager uten et eneste nytt registrert lokalt tilfelle av koronavirus, og hadde kun da et fåtall tilfeller som var blitt avdekket hos personer idet de ankom landet. Men markeringen var knapt overstått før tilbakefallet kom, og det ble påvist koronatilfeller uten at man klarte å spore smittekilden.

På grunn av koronakrisen ble valget utsatt en måned.

Nå er situasjonen kontrollert igjen; de siste 14 dagene har det blitt registrert under fem daglige nye tilfeller i landet, ifølge Worldometers.

Forrige uke fjernet regjeringen alle koronarestriksjoner etter mange måneder med strenge tiltak. Ardern var selv tilskuer på rugbykamp denne uka med 31.000 tilskuere i en kamp mellom et newzealandsk og et australsk lag. Det var en av de første internasjonale sportsarrangementer med fullt publikum i koronapandemien, ifølge Reuters.

God i kriser

Nettopp koronakrisen beskrives som hovedårsaken til at Jacinda Ardern og Labour ser ut til å gjøre det så bra i valget. Saken har fortrengt det meste av andre saker i folks bevissthet.

– Det er et veldig, veldig rart valg. Når man har et valg midt i en global krise, er det veldig vanskelig for velgerne og politikerne å bry seg om noe annet, sier Jennifer Lees-Marshment, ekspert på valg og politisk kommunikasjon ved Auckland universitet til The Guardian.

Jacinda Ardern har også fått ros for å ha stått stødig i en annen krise, nemlig terrorangrepet på en moské i Christchurch. Enkelte mener de store krisene har skygget for det regjeringen ikke har lykkes med, som blant annet kampen mot barnefattigdom, som har vært en viktig sak for partiet. Det rammer blant annet maori-befolkningen i landet.

Koronakrisen påvirker også valget praktisk: Når valget avholdes på lørdag, kan det være at over halvparten allerede har avlagt sine stemmer. Allerede i 2017 var andelen forhåndsstemmer svært høyt, 47 prosent. I år kan tallet bli så høyt som 60 prosent, ifølge myndighetene.

Les også: Øystatene Island og New Zealand stanset smittespredningen, men fikk det tilbake 

Mer fra Dagsavisen