Verden

Trump rangert som største kilde til feilinformasjon om koronaviruset

Cornell University har undersøkt 38 millioner nyhetsartikler for feilinformasjon om koronaviruset. Konklusjonen er at mange av feilene kan spores til én kilde.

Og den kilden er ingen ringere enn USAs president Donald Trump.

Det er forskere fra Cornell Alliance for Science som står bak studien, som er delfinansiert av Bill and Melinda Gates Foundation. Studien tar for seg 38 millioner engelskspråklige nyhetsartikler publisert fra 1. januar til 26. mai i år.

«Mirakelkurer»

I materialet er det identifisert 522.472 nyhetsartikler som gjentar eller forsterker feilinformasjon om koronaviruset. Feilinformasjonen kan være alt fra konspirasjonsteorier til angrep på den amerikanske smitteverneksperten Anthony Fauci.

Men den uten sammenligning mest populære feilen er det forskerne kaller «mirakelkurer» mot viruset. I studien har forskerne identifisert 295.351 artikler som omtaler slike mirakelkurer.

Håndfull personer

Studien viser samtidig at svært mye av feilinformasjonen om viruset kan spores tilbake til uttalelser fra bare en liten håndfull personer.

Antall artikler med feilinformasjon har spesielt gjort store hopp når Trump har uttalt seg, for eksempel om bruk av desinfeksjonsmidler og UV-stråler mot viruset, eller om bruk av det eksperimentelle legemiddelet hydroksyklorokin.

«Vi konkluderer derfor med at USAs president sannsynligvis var den største driveren av feilinformasjon», skriver forskerne.

Selv smittet

President Donald Trump kunngjorde fredag at han og kona Melania Trump har testet positivt for covid-19.

Les mer her: Donald Trump og kona har testet positivt for covid-19

Det skjer etter et år der den amerikanske presidenten har spilt ned faren ved viruset, lagt skylden på Kina og fremmet særegne medisinske teorier.

Her er noen av presidentens mest bemerkelsesverdige uttalelser:

22. januar

– Vi har det fullstendig under kontroll. Det er én person som er kommet inn fra Kina. Det kommer til å gå helt fint.

7. februar

– Det er dødeligere enn selv den mest slitsomme influensaen. Dette er dødelige greier.

(Sagt i et intervju med Bob Woodward. Intervjuet ble ikke offentliggjort før 9. september.)

26. februar

– Dette er en influensa. Dette er som en influensa.

27. februar

– Det kommer til å forsvinne. En dag, det er som et mirakel … det kommer til å forsvinne.

6. mars

– Jeg liker disse greiene. Jeg forstår det virkelig. Folk blir overrasket over at jeg forstår det … Hver eneste én av disse legene sier: «Hvordan kan du vite så mye om dette?» Kanskje jeg har en naturlig evne. Kanskje det er dette jeg burde gjort i stedet for å være president.

(Donald Trump om forskning på behandlingsmetoder for covid-19)

11. mars

– Viruset er sjanseløst mot oss. Ingen nasjon er bedre forberedt og mer motstandsdyktig enn USA.

14. mars

– Jeg vil gi den en 10-er.

(Donald Trump om sin håndtering av koronaviruset)

Les også: Trump raser etter rapporter om at han ignorerte korona

17. mars

– Jeg har alltid visst at dette er på skikkelig. Dette er en pandemi. Jeg følte det var en pandemi lenge før det ble kalt en pandemi. Jeg har alltid sett på det som veldig alvorlig.

22. mars

– Jeg er litt opprørt over Kina, jeg skal være ærlig med dere.

3. april

– Jeg føler meg bra. Jeg har bare ikke lyst til å gjøre … liksom sitte bak Resolute-pulten i det ovale kontor, den storartede Resolute-pulten, og ha på ansiktsmaske mens jeg hilser på presidenter, statsministre, diktatorer, konger, dronninger. Jeg vet ikke, jeg ser det liksom ikke for meg. Det gjør jeg bare ikke. Men jeg vil kanskje ombestemme meg.

24. april

– Så ser jeg desinfeksjonsmiddelet, som slår det ut på ett minutt. Ett minutt. Og fins det en måte vi kan gjøre noe slikt på, ved injisering inn for nesten å rense? Fordi, dere forstår, det kommer ned i lungene og gjør et enormt nummer med lungene, så det hadde vært interessant å sjekke det.

– Så, la oss si at vi stråler kroppen med et enormt, om det er ultrafiolett eller bare et veldig kraftig lys, og jeg tror dere sa at det ikke er blitt sjekket, men dere kommer til å teste det. Og da sa jeg, la oss si at det bringer lyset inn i kroppen, noe du kan gjøre enten gjennom huden eller på en annen måte.

Les også: Trump får kritikk for å anbefale tvilsomme koronabehandlinger

30. april

– Jeg syns Verdens helseorganisasjon burde skamme seg, for de oppfører seg som et PR-byrå for Kina.

19. mai

– Når vi har mange tilfeller, ser jeg ikke på det som en negativ ting. Jeg ser på det på sett og vis som en god ting, for det betyr at testingen vår er mye bedre. Det ser jeg som en æresbevisning, det er virkelig en æresbevisning.

28. juli

– Jeg tror faktisk på det. Jeg ville tatt det. Som dere vet, så tok jeg det i en fjortendagersperiode. Og som dere vet, er jeg her. Jeg tror faktisk at det virker i de tidligere stadiene.

(Donald Trump om legemiddelet hydroksyklorokin)

Les også: Trump delte koronavideo fra svært omstridt lege, som har hevdet at verden styres av reptiler

22. september

– Vi må stille til ansvar nasjonen som slapp denne pesten løs på verden: Kina, den kinesiske regjeringen … og Verdens helseorganisasjon, som nærmest kontrolleres av Kina, erklærte feilaktig at det ikke var noe bevis for smitte fra menneske til menneske.

2. oktober

«I kveld har @FLOTUS og jeg testet positivt for covid-19. Vi vil begynne på vår karantene og bedringsprosessen umiddelbart. Vi vil komme igjennom dette SAMMEN.»

(Donald Trump på Twitter. FLOTUS er Twitter-kontoen til førstedame Melania Trump.)

Les også: Først ba Trump dem være beredt. Så visste han ikke hvem de er. Nå fordømmer han dem

Mer fra Dagsavisen