Verden

Sveitserne skal si ja eller nei til innvandring fra EU-land

Sveitserne skal søndag stemme over et forslag om å vrake bestemmelsen om at personer fra EUs medlemsland kan innvandre og ta seg arbeid i Sveits. Justisministeren sier et ja vil skape en situasjon som er «verre enn brexit».

FILE - In this Sept. 8, 2020 file photo, a poster of the Swiss People's Party (SVP) for a moderate immigration initiative reading 'we're too tight!' is displayed in a street in Lausanne, Switzerland. The Swiss vote this weekend on whether to limit the number of European Union citizens who can live and work in Switzerland, a measure championed by a populist party that wants to make sure the Swiss get preferential access to jobs, social protections and benefits in the rich Alpine country. (Laurent Gillieron/Keystone via AP, file)

Saken er oppdatert

Det er det høyreorienterte Folkepartiet (SVP) som har tatt initiativ til folkeavstemningen. Meningsmålinger tyder imidlertid på at velgerne kommer til å si nei fordi de er redde for at Sveits vil miste tilgang på høyt kvalifisert arbeidskraft, og at det vil ha negative konsekvenser for landets økonomi.

Sveits er ikke medlem av EU og heller ikke en del av EØS-avtalen, men har likevel sluttet seg til ordningen om fri bevegelse mellom Sveits og EU.

Justisministeren sier et ja vil skape en situasjon som er «verre enn brexit», skriver BBC.

Selve forslaget er en videreføring av SVPs forslag fra 2014 der de krevde en grensee på innvandring fra EU. Dette ble vedtatt med en minimal margin på 50.33 prosent ja og 49.67 prosent nei.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

75.000 EU-borgere til Sveits i året

Ifølge SVP har ordningen ført til at det i snitt kommer 75.000 EU-borgere til Sveits i året, noe partiet mener har ført til overbefolkning. Partiet viser spesielt til økende boligpriser og hardt press på landets velferdssystem.

Hvis forslaget blir nedstemt, kan det føre til nye forhandlinger om et bredere rammeverk for hvordan forholdet mellom Sveits og EU skal reguleres.

Konservative politikere frykter at en slik avtale gradvis vil føre til at Sveits blir underlagt EUs lovverk.

Flere andre saker er oppe til avstemning søndag. Blant dem er et forslag om to ukers fedrepermisjon, kjøp av jagerfly og mulighet for å skyte flere ulver. (NTB)

Les også: – 50 Moria-flyktninger er for puslete av regjeringen