Verden

Svensk statsborger blir Somalias nye statsminister

Den svensk-somaliske sivilingeniøren Mohamed Hussein Roble er utnevnt til Somalias nye statsminister etter norsk-somaliske Hassan Ali Khaire.

(FILES) In this file photograph taken on February 23, 2017, Somalia's newly appointed Prime Minister Hassan Ali Kheyre, also spelt Khaire, speaks on a cellphone in Mogadishu. - Somalia's parliament removed Prime Minister Hassan Ali Khaire from his post in a vote of no confidence on July 25, 2020, for failing to pave the way towards fully democratic elections, the speaker said. (Photo by STRINGER / AFP)

Roble er ny i politikken, men har blant annet studert på Kungliga tekniska högskolan og jobbet for Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Han kom til Sverige i 1992 på starten av borgerkrigen i Somalia og har dobbelt statsborgerskap.

Khaire var statsminister i drøyt tre år, men ble avsatt i juli da nasjonalforsamlingen med overveldende flertall stemte for et mistillitsforslag mot ham.

Mistillitsforslaget mot Khaire, som kom til Norge som flyktning i 1989 og jobbet i mange år i Flyktninghjelpen, ble fremmet fordi han ikke hadde lyktes i å bedre sikkerhetssituasjonen i landet og muliggjøre demokratiske valg i februar 2021.

President Mohamed Abdullahi Mohamed utnevnte Roble kort tid etter at presidenten i samarbeid med regionale ledere vedtok å legge død arbeidet med å reformere valgsystemet.

Somalia har siden 1969 arbeidet for å innføre et demokratisk system der hver person har én stemme. Målet var at dette skulle erstatte det nåværende systemet, der delegater velger medlemmene av nasjonalforsamlingen, som så velger en president.

Les også: Migranter hoppet i havet fra redningsskip – forsøkte å svømme til Sicilia