Verden

Trump sier Kim stilte ut liket av henrettet onkel

Kim Jong-un viste fram det halshogde liket av onkelen sin til nordkoreanske tjenestemenn, fortalte Donald Trump til forfatter og journalist Bob Woodward.

Jang Song-thaek var giftet inn i Kim-familien og hadde en svært mektig posisjon i regimet, men ble henrettet i en utrenskning i 2013, anklaget for forræderi og korrupsjon.

– Kim fortalte meg alt. Han drepte onkelen sin og plasserte liket på trappen. Hodet var kuttet av og plassert på brystet, sier Trump til Woodward, ifølge gravejournalistens kommende bok.

Nord-Korea har aldri sagt offentlig hvordan Jang ble henrettet, men det har kommet flere rapporter om at det skjedde med en luftvernkanon. Trumps uttalelse er den første der noen som er høyt plassert, nevner halshogging.

Utrenskningen der Jang ble fjernet, ble oppfattet som en nådeløs maktdemonstrasjon fra Kims side.

Les også: Woodward: Trump skrøt av å ha reddet Saudi-Arabias kronprins etter Khashoggi-drapet

Mislykket møte

Atomforhandlingene med Nord-Korea har stått stille siden Kim og Trumps mislykkede toppmøte i Hanoi i fjor. Nordkoreanerne tilbød seg å fjerne «alle anlegg for atomvåpen i Yongbyon-området», men analytikere sier de har anlegg flere steder. Ifølge boken krevde Trump at fem steder skulle avvikles.

– Hør her, det hjelper ikke med ett, og det hjelper ikke med to, og det hjelper ikke med tre, og det hjelper ikke med fire. Fem hjelper, sa han.

Kim sa at Yongbyon var landets største anlegg, men Trump kontret med at det også var det eldste. Da Kim ikke ville gi mer, avsluttet den amerikanske presidenten med:

– Du er ikke klar for å inngå en avtale. Jeg må dra.

– Vi kommer overens

Tross det mislykkede møtet i Vietnam og de fastlåste forhandlingene, insisterer Trump at forholdet til Kim fortsatt er godt.

– Han liker meg. Jeg liker ham, vi kommer overens, sier han.

Woodwards bok er ventet å komme i handelen neste uke. Den avslører 25 brev mellom de to lederne, der Kim gjentatte ganger uttaler seg smigrende om sitt amerikanske motstykke.

Nyeste fra Dagsavisen.no: