Verden

En halv million på flukt fra skogbranner i Oregon

Skogbranner med et historisk omfang herjer langs USAs vestkyst. Minst 15 mennesker er døde, og i Oregon er rundt 500.000 mennesker evakuert.

This photo taken by Talent, Ore., resident Kevin Jantzer shows the destruction of his hometown as wildfires ravaged the central Oregon town near Medford late Tuesday, Sept. 8, 2020. (Kevin Jantzer via AP)

Antallet evakuerte ble kjent da Oregons etat for krisehåndtering kom med en ny uttalelse torsdag kveld.

Over ti prosent av delstatens befolkning er nå på flukt fra flammene. Brannene herjer i et område på over 360.000 hektar, noe som er ny rekord.

– Vi har aldri tidligere sett en slik mengde branner ute av kontroll i delstaten vår, sa guvernør Kate Brown under en pressekonferanse tidligere på dagen.

Også brannene i nabodelstaten California har et omfang som savner sidestykke. En av dem, August Complex Fire, er større enn noen annen kjent brann i Californias historie.

Mange savnet

Minst ti mennesker er omkommet i skogbrannen North Complex Fire nord i California. I Oregon er minst fire personer døde, og i tillegg er det registrert ett dødsfall i delstaten Washington.

Men det fryktes at antallet vil fortsette å stige. 16 mennesker er savnet nord i California, og flere områder er foreløpig utilgjengelige for redningsmannskapene.

Blant de savnede er et eldre ektepar som ringte sønnen og sa de ville søke tilflukt i en dam for å unnslippe flammene.

– Vi håper fortsatt og ber om å få gode nyheter, sier Jessica Fallon, som har to barn sammen med et av ekteparets barnebarn.

– Akutt effekt av klimaendringene

I likhet med brannene i Oregon, har også brannene i California svidd av et rekordstort område – 1,25 millioner hektar.

Det er aldri før blitt registrert et så stort område rammet av brann i løpet av ett år i California. Og fortsatt er det nesten fire måneder igjen der brannfaren vanligvis er høy.

Klimaendringene har bidratt til å øke risikoen for skog- og buskbranner langs USAs vestkyst. Guvernør Kate Brown i Oregon sier situasjonen viser hva framtiden kommer til å bringe.

– Vi merker den akutte effekten av klimaendringene, advarer hun.

Også guvernør Gavin Newsom i California knytter brannene til klimaendringene. På Twitter skriver han at klimaendringene er reelle, samtidig som han ber folk bruke stemmeretten i det amerikanske presidentvalget. Både Brown og Newsom tilhører Det demokratiske partiet.