Verden

Tikhanovskaja: – Fredelig revolusjon pågår i Hviterussland

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja sa i EU-parlamentet tirsdag at det pågår en «fredelig revolusjon» i hjemlandet.

Opposisjonslederen, som er i eksil i Litauen, talte via videolink. Hun føyde til at massedemonstrasjonene verken var for eller mot Russland eller EU.

Les også: Frihetskampen i Hviterussland: – Vi stolte aldri på ham, men vi kunne ikke si det høyt (+)

Demonstranter har fylt gatene i Minsk og andre hviterussiske byer med krav om Aleksandr Lukasjenkos avgang etter presidentvalget 9. august. Lukasjenko hevder han vant med over 80 prosent av stemmene, men opposisjonen mener valget var preget av fusk.

Den 65 år gamle presidenten, som gjerne omtales som «Europas siste diktator», har tatt i bruk sikkerhetsstyrker for å stanse de omfattende protestene. Hans hardhendte framgangsmåte er blitt fordømt av både rettighetsgrupper og EU-ledere.

Les også: Ekspert: – Tror Lukasjenkos tid er over

Tikhanovskaja sa i sin tale til EU-parlamentet at landet nå har opplevd de største demonstrasjonene i nyere historie.

– Hviterussland har våknet. Vi er ikke lenger opposisjonen. Vi er majoriteten nå, sa Tikhanovskaja.

Frankrike mener Navalnyj er blitt utsatt for en forbrytelse

Den franske regjeringen mener den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er blitt utsatt for en kriminell handling og ber Moskva etterforske saken.

– Frankrike uttrykker dyp bekymring over denne kriminelle handlingen som er blitt utført mot en sentral skikkelse i russisk politikk, skriver utenriksdepartementet tirsdag.

Les også: Leger kjemper for Navalnyjs liv på sykehus i Sibir

Departementet ber russiske myndigheter iverksette en rask og åpen etterforskning som kan avklare omstendighetene rundt det som ifølge tyske leger etter alt å dømme er en forgiftning.

Navalnyj ble akutt syk mens han satt på et fly på vei fra Sibir til Moskva i torsdag i forrige uke. Han ligger i koma på et sykehus i Berlin etter at han lørdag ble overført fra et sykehus i Omsk i Sibir.

Mer fra Dagsavisen