Verden

Etiopia har begynt å fylle opp omstridt dam

Etiopia sier at de har begynt å fylle opp en omstridt gigantdam i Nilen. Den har blitt møtt med motstand fra Egypt og Sudan og skapt økt spenning i regionen.

– Vi har på vellykket vis fullført den første fyllingen av dammen uten å plage eller skade noen, sier Etiopias statsminister Abiy Ahmed i en uttalelse på nasjonalt fjernsyn.

Kunngjøringen kommer etter Ahmed tirsdag sa at de tre landene som er innblandet i konflikten – Etiopia, Egypt og Sudan – har kommet til en «viktig felles forståelse» som kan bane vei for enighet.

Møtet ble holdt over internett, og Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa var vertskap.

Les også: – Hjemmekontoret fikk meg til å innse hvor trangt det er

Svært omstridt

Egypt og Sudan hevder at den store demningen Etiopia har bygd, utgjør en eksistensiell trussel for jordbruket og drikkevannsforsyningen i de to landene. Byggingen har forårsaket uenighet siden den startet i 2011.

Det såkalte GERD-anlegget er en viktig del av Etiopias plan om å bli Afrikas største strømeksportør.

Den blå Nil har sin kilde i Tanasjøen i Etiopia og møter Den hvite Nil i Sudan. Derfra fortsetter Nilen gjennom Egypt og ut i Middelhavet.

Les også:  Jarl og høvding blant forslagene når fylkesmannen bytter navn

Vil ha tvistemekanisme

Egypt gjentok på møtet at det er nødvendig med en juridisk bindende avtale om driften av dammen og reguleringen av vannmassene.

– Det ble enighet om å fortsette forhandlingene og prioritere arbeidet med å få ferdig en bindende avtale om GERD-fyllingen, sier Ahmed Hafez, som er talsperson for det egyptiske utenriksdepartementet.

Egypt ønsker en avtale som gir garantier om nødvendig gjennomstrømming av vann, og opprettelsen av en tvistemekanisme.

Flere medier meldte i forrige uke at fyllingen av dammen hadde begynt, noe Etiopia på det tidspunktet benektet.

Les også: Fant massegrav med tusenvis av lik, nå er han dømt for overgrep på adoptivdatter

Mer fra Dagsavisen