Verden

Høyesterett i USA: Trump må utlevere selvangivelsen til statsadvokaten i New York

USAs høyesterett pålegger president Trump å gi fra seg selvangivelsen til en etterforskning ledet av en statsadvokat i New York.

Saken er oppdatert

Høyesterett hadde torsdag varslet en avgjørelse i to saker om innsyn i Donald Trumps personlige økonomi. Den første kjennelsen gjaldt statsadvokat Cyrus Vance' begjæring om å få presidentens skattepapirer, og nok en gang fikk statsadvokaten medhold. Dermed har Trump tapt i samtlige rettsinstanser.

Det vil trolig ta flere uker før retten utsteder den formelle ordren om overlevering av dokumentene. Torsdagens kjennelse innebærer at Trump og hans advokater ikke nådde fram med sitt argument om at president er immun mot etterforskning så lenge han innehar embetet. Retten var heller ikke enig i at statsadvokaten må vise til et sterkere informasjonsbehov enn vanlig.

Les også: Donald Trump-bok: «Betalte en kompis for å ta opptaksprøven til universitet»

Betaling for taushet

Etterforskningen dreier seg om betaling for å få kvinner til å tie med historier om påståtte affærer med Trump. Med sju mot to stemmer bestemte høyesterett at papirene, som befinner seg hos Trumps revisorfirma Mazars, skal overleveres til en såkalt storjury som behandler saken. Også de to dommerne som er utnevnt av Trump – Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh – stemte for innsyn.

Storjuryens arbeid er konfidensielt, så utleveringen av dokumentene betyr ikke at de kan eller skal offentliggjøres.

Det som kan være skadelig for Trump er blant annet påstander om at han skal ha blåst opp sin egen verdi for å få store lån, melder MSNBC. Akkurat dette hevdet hans personlige advokat Michael Cohen var tilfelle under ed i Kongressen 27. februar.

Selv om Donald Trump flere ganger før valget i 2016 sa at han «helt klart skal legge fram sin selvangivelse», raser han på Twitter torsdag.

På Twitter skriver han blant annet: «Trakassering».

– Dette er en politisk straffeforfølgelse. Jeg vant over Muellers heksejakt og andre og nå må jeg kjempe mot et politisk korrekt New York, skriver skirver han også på Twitter.

Halv seier

Flere komiteer i Representantenes hus, der Demokratene er i flertall, har også forsøkt å få innsyn i presidentens økonomi, men de vant ikke fram i høyesterett i denne omgang.

De hadde ikke bedt om å få se selvangivelsen hans, men ville ha innsyn hos Mazars og to banker han har drevet forretninger med. Tallene herfra kunne også gitt en pekepinn om hva som står i papirene til skattevesenet.

Dette er riktignok bare en halv seier for presidenten, ettersom domstolen sendte saken tilbake til ny vurdering i en lavere rettsinstans. Også den beslutningen ble fattet med sju mot to stemmer.

Det er ikke klart når denne saken vil bli avgjort.

Nixon og Clinton

Presidenten har ingen generell eller lovpålagt plikt til å legge fram detaljer om sin personlige økonomi, men alle presidenter siden Richard Nixon har gjort det.

Nixon er for øvrig også en av to andre presidenter som har måttet føye seg etter pålegg fra høyesterett. Nixon måtte utlevere lydopptak fra samtaler han hadde i presidentkontoret om Watergate-skandalen på 1970-tallet. Opptakene viste at den republikanske presidenten var involvert i å dekke over et mislykket innbruddsforsøk i Demokratenes hovedkvarter.

På 1990-tallet måtte Bill Clinton akseptere Paula Jones' søksmål om seksuell trakassering etter at høyesterett fastslo at han ikke hadde immunitet. (NTB)

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen