Verden

Bolton tror Kim Jong-un ler av Trump

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton tror Nord-Koreas leder Kim Jong-un ler seg skakk av Donald Trump og hans tro på deres dype personlige forhold.

Bolton er intervjuet av TV-kanalen om boka han gir ut, «The Room Where It Happened», som inneholder en rekke sterkt kritiske anklager mot USAs president.

– Da journalist Martha Raddatz spurte om Trump virkelig tror at Kim elsker ham, sa Bolton at han ikke har noen annen forklaring.

– Jeg tror Kim Jong-un ler seg skakk av alt dette. Brevene som Trump har vist fram til pressen, er skrevet av en eller annen funksjonær i det nordkoreanske arbeiderpartiets propagandaavdeling, sa han.

– Likevel ser Trump på brevene som bevis på et dypt vennskap, sa han videre.

Les også: Eksperter: Derfor er hun favoritt som Bidens makker

Kritiserer Moon

Bolton mener Trump ikke er egnet til å være president og håper han ikke blir gjenvalgt til høsten. Selv vil han verken stemme på Trump eller Demokratenes Joe Biden.

– Jeg håper (historien) husker ham som en president i bare én periode, som ikke rakk å kaste landet ut i en nedadgående spiral vi ikke kan komme oss ut av. Vi kan overleve én periode, sa han.

I boka kritiserer Bolton også Sør-Koreas president Moon Jae-in for hans håndtering av toppmøtene med Kim, blant annet ved å skape forventninger om en gjenforeningsagenda.

– Forvrengninger

Dette reagerer Sør-Korea sterkt på, og Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong sier at mye av det Bolton skriver, er forvrengninger.

Han kritiserer også Bolton for å ha referert fra lukkede møter, noe som er i strid med diplomatiets prinsipper og kan skade framtidige forhandlinger.

Bolton er regnet som en sikkerhetspolitisk «hauk» som har gått inn for en hard og aggressiv linje i utenrikspolitikken.

Han har blant annet tatt til orde for å bombe både Nord-Korea og Iran for å presse fram regimeendring. og han fulgte derfor med på Trumps beiling til Kim med stor undring.

Mer fra Dagsavisen