Verden

Ikke faglig grunnlag for bruk av munnbind, sier FHI. WHO mener flere bør bruke det

WHO anbefaler munnbind på offentlig transport, i butikken og andre steder med mye folk. Vel å merke særlig om det er mye smitte i omløp.

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer til bruk av munnbind på folksomme steder med omfattende smittespredning hvor det ikke er mulig med sosial avstand.

Mens koronaviruset fortsetter å spre seg og krever stadig flere liv rundt om i verden, endrer WHO sitt syn på hvem som bør bruke munnbind, hvor de bør brukes og hva de bør være laget av.

– Regjeringer bør oppfordre folk til å bruke masker der det er omfattende spredning og fysisk distanse er vanskelig, slik som på offentlig transport, i butikker og i andre lukkede eller folksomme miljøer, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus, som fredag la fram den oppdaterte veiledningen om munnbind.

Tidligere har WHO bare anbefalt munnbind for helsepersonell, covid-19-syke og deres omsorgspersoner.

Folk over 60 år

– På steder med spredning i befolkningen, er vårt råd at folk over 60 år, samt dem med underliggende sykdommer, bør bruke medisinsk munnbind i situasjoner der fysisk distanse ikke er mulig, sier Tedros.

WHO kommer også med nye råd om sammensetningen av ikke-medisinske munnbind laget av tøy – de bør bestå av minst tre lag med ulike materialer.

WHO-sjefen understreker at munnbind bare er en del av en effektiv strategi for å hindre smittespredning og advarer om at det kan gi folk en falsk trygghetsfølelse.

Håndhygiene

Munnbind kan ikke erstatte sosial avstand og håndhygiene, påpeker Tedros.

– Masker alene vil ikke beskytte deg fra covid-19, sa han på en digital pressekonferanse fredag.

– Finn, isoler, test og behandle hvert tilfelle, og spor og isoler hver kontakt. Det er dette vi vet at virker. Det er ethvert lands beste forsvar mot covid-19, tilføyer WHO-sjefen.

WHO opprettholder sin anbefaling om at folk som er syke med covid-19, må holde seg hjemme. Hvis det er absolutt nødvendig for dem eller deres pårørende å forlate hjemmet, bør de bære medisinsk munnbind, heter det.

Nytt i anbefalingen er at WHO spesifikt råder helsearbeidere i områder der viruset sprer seg fritt, om alltid å bære munnbind inne på medisinske institusjoner. Leger som jobber med hjertemedisin for eksempel, bør bruke munnbind selv om avdelingen ikke har noen kjente covid-19-pasienter, ifølge Tedros.

FHI-råd

De oppdaterte rådene er basert på ny forskning bestilt av WHO, opplyser Maria Van Kerkhove i FN-organisasjonen.

I Norge anser Folkehelseinstituttet at det ikke er faglig grunnlag for å anbefale generell bruk av munnbind eller ikke-medisinske ansiktsmasker i befolkningen.

Andre folkehelseorganer, for eksempel CDC i USA, har i en tid anbefalt bruk av munnbind for folk flest som et smitteverntiltak. Britiske myndigheter har bestemt at munnbind skal være påbudt på busser, tog og t-bane i England fra neste uke.

Minst 6,6 millioner mennesker verden over har fått påvist det potensielt dødelige koronaviruset. Over 390.000 koronarelaterte dødsfall er registrert siden utbruddet først ble oppdaget i Kina i desember i fjor.

Mer fra Dagsavisen