Verden

Trump: De burde gjort som Brundtland – nå truer han med å trekke støtten til WHO permanent

USAs president Donald Trump mener Verdens helseorganisasjon (WHO) i sin kamp mot koronaviruset burde ha gjort som Gro Harlem Brundtland da hun ledet WHO.

WASHINGTON, DC - MAY 18: U.S. President Donald Trump speaks during a roundtable in the State Dining Room of the White House May 18, 2020 in Washington, DC. President Trump held a roundtable meeting with Restaurant Executives and Industry Leaders at the White House today.   Doug Mills - Pool/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

– Mange liv kunne vært spart om du hadde fulgt doktor Brundtlands eksempel, skriver presidenten i et brev til WHO-sjef Tedros Ghebreyesus, som er omtalt av Aftenposten og VG.

Trump truer i brevet med å fryse støtten til WHO permanent dersom ikke organisasjonen gjennomfører «betydelige forbedringer» i løpet av 30 dager.

Presidenten viser til hvordan Brundtland, som ledet WHO fra 1998 til 2003, håndterte sars-utbruddet i 2003 og frarådet reiser til utbruddsområdet i Kina.

– Hun nølte heler ikke med å kritisere Kina for å sette den globale folkehelsen i fare ved å prøve å dekke over utbruddet gjennom deres vanlige lærebok med å pågripe varslere og sensurere mediene, skriver Trump.

Kommentar: Konspirasjonen mot Amerika

Marionett for Kina

Trump mener WHO er en marionett for Kina. Han legger store deler av ansvaret for det han mener er WHOs feilsteg, på Ghebreyesus selv.

– Det kanskje aller verste er at vi vet at Verdens helseorganisasjon kunne ha gjort det så mye bedre. Bare for noen år siden, under en annen leder, viste WHO verden hvor mye de hadde å tilby, skriver presidenten.

Mandag tvitret Trump bilder av brevet han sendte til WHO-sjef Ghebreyesus.

Han informerte generaldirektøren om at «hvis Verdens helseorganisasjon ikke forplikter seg til betydelige, vesentlige forbedringer i løpet av de neste 30 dagene, vil jeg gjøre min midlertidige frys av USAs bidrag til Verdens helseorganisasjon permanent og revurdere vårt medlemskap i organisasjonen».

Han beskylder WHO for å være for Kina-vennlig og hevder organisasjonen, som koordinerer den internasjonale innsatsen ved store sykdomsutbrudd, har skylda for pandemiens store omfang.

Trusselen kommer mens koronavirusutbruddet har kostet minst 320.000 liv globalt – nesten 92.000 av dem i USA. Trump har fått skarp kritikk for sin håndtering av epidemien på hjemmebane, blant annet for å ha kommet med blandede signaler om smitteverntiltak og for å ha anbefalt behandlingsformer som ikke er medisinsk bevist.

Senest mandag vekket det stor oppsikt da Trump sa at han tar malariamedisinen hydroksyklorokin jevnlig i den tro at det skal beskytte mot koronaviruset.

Les også: Trump stopper utbetalingene til WHO

Årsmøte i WHO

Trump suspenderte 14. april USAs bidrag til WHO da han beskyldte organisasjonen for å ta for lett på utbruddet i starten og for å ha hjulpet Kina med å skjule hvor farlig og utbredt koronaviruset var.

Uttalelsene fra Det hvite hus kommer samtidig som årsmøtet i WHO foregår. Møtet går som et todagers nettmøte på grunn av koronautbruddet og handler stort sett bare om det globale virusutbruddet.

Trump sa at USA årlig betaler om lag 450 millioner dollar til WHO, mer enn noe annet land. Han varslet også da at han vil kutte dette bidraget fordi «vi ikke blir behandlet riktig».

Dette skrev Dagsavisen på lederplass da Trump stoppet USAs bidrag til USA: «Trump er panisk opptatt av å dekke over sin egen inkompetanse»

– Det siste vi nå trenger

Gro Harlem Brundtland selv kommenterte Trumps varsel i forrige måned om å stanse pengestøtten til WHO midlertidig.

– Det siste vi nå trenger er å angripe WHO, sa hun til NTB.

USA betaler årlig 400 millioner dollar til WHO. Landet er den største enkeltbidragsyteren. Beløpet utgjør cirka 15 prosent av WHOs budsjett.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen