Verden

Bolsonaro nekter å offentliggjøre korona-resultat

Brasils president Jair Bolsonaro hevder at han to ganger har testet negativt for koronaviruset, men nekter å legge fram testresultatene.

Blant de mange som krever at Bolsonaro legger fram resultatene av testene er en føderal dommer i São Paulo, men presidenten nekter fremdeles og viser til medisinske personvernshensyn.

Kravet fra dommeren kommer etter at avisen O Estado de S. Pãulo etterspurte de faktiske resultatene etter ubekreftede rapporter om at testene var positive.

Les også: Presidenten som kaller koronaviruset for «en liten forkjølelse», er i ferd med å miste grepet (Dagsavisen+)

Sammendrag

Bolsonaros fullmektige svarte i stedet med å sende et sammendrag av resultatene, men uten de faktiske testene. Det godtok ikke dommeren, som lørdag ga ham fem dager på å legge fram resultatene.

Bekymring for presidentens helse startet allerede i mars etter at han kom tilbake fra USA, og lokale medier i ettertid meldte at nesten 20 medlemmer av delegasjonen hans testet positivt for viruset.

Presidenten har også bidratt til spekulasjonene ved å uttale at han «kanskje» har blitt smittet uten å vite om det.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Over 108.000 smittede

Bolsonaro har konsekvent tonet ned alvorsgraden ved viruset, og sagt at folk må gå tilbake til å leve livene sine som normalt, for å forhindre økonomisk krise. Han har også flere ganger gikk sin støtte til demonstrasjoner mot restriksjonene i landet.

Domstolene har flere ganger irettesatt ham, og bestemt at guvernører og ordførere har rett til å vedta restriksjoner og nedstengning.

Brasil har over 108.000 bekreftede tilfeller og over 7.300 dødsfall, ifølge Worldometers oversikt.

Les også: Åpent brev til Bolsonaro: – Vi står på kanten av et folkemord

Mer fra Dagsavisen