Verden

Krisen i Jemen forverres – separatister erklærer selvstyre

Separatistene i De sørlige overgangsrådet (STC) i Jemen erklærer uavhengighet og skroter en avtale med landets saudistøttede regjering.

STC beskylder Jemens internasjonalt anerkjente regjering, under ledelse av eksilpresident Abd Rabbo Mansour Hadi, for ikke å overholde sine forpliktelser i en maktdelingsavtale.

Separatistene er i likhet regjeringen alliert med den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen som kjemper mot Houthi-opprørerne i landet.

Men STC nyter også stor støtte fra De forente arabiske emirater, og den dype splittelsen mellom koalisjonspartnerne var et faktum da separatistene rykket inn i Aden i august.

Kupp

Saudi-Arabia meklet i november fram maktdelingsavtalen, som ble hyllet som et mulig skritt mot å få en slutt på den større konflikten i Jemen og hindre fullstendig oppløsning av landet.

Men avtalen er ikke blitt implementert.

Selvstyret i Aden og andre sørlige provinser begynte angivelig ved midnatt natt til søndag. Da erklærte STC unntakstilstand og anklaget regjeringen for korrupsjon og vanstyre.

Hadi-regjeringen avviser erklæringen og ber verdenssamfunnet fordømme det de omtaler som et kupp.

Regjeringens utenriksminister Mohamed al-Hadhrami mener uavhengighetserklæringen vil få katastrofale konsekvenser og skriver på Twitter at overgangsrådet vil være ansvarlig for følgene.

Styrkeoppbygging

Hadis regjering og separatistene har i månedsvis beskyldt hverandre for brudd på fredsavtalen og bygget opp styrker med den hensikt å gjenoppta kampene seg imellom, ifølge Jemen-ekspert Peter Salisbury i tankesmia International Crisis Group. Han sier at Saudi-Arabia ventes å gripe inn.

– Begge parter vil at saudiaraberne støtter deres side av saken, og Riyadh står virkelig i en skvis nå, sier Salisbury til nyhetsbyrået AP.

Sult

Krigen i Jemen ble kraftig trappet opp da en koalisjon med Saudi-Arabia i spissen sluttet seg til kampen mot houthiene i 2015. Da hadde opprørerne erobret store deler av Nord-Jemen.

Krigen har krevd over 100.000 menneskeliv og utløst verdens verste humanitære krise, der millioner av mennesker trues av sult og mangel på medisiner og helsehjelp.

Flom

Aden ble Hadi-regjeringens hovedsete da Houthi-opprørerne erobret hovedstaden Sana i 2014. Men da separatistene rykket inn i august, flyttet regjeringen til Riyadh. Der ble maktdelingsavtalen signert i håp å få slutt på striden innad i koalisjonen og samle rekkene i kampen mot de Iran-støttede Houthi-opprørerne.

STC ønsker å gjenopprette et uavhengig Sør-Jemen som eksisterte fram til 1990.

Øyevitner forteller at STC-vennlige styrker er utplassert i store antall i Aden. Lørdag demonstrerte folk i byen mot dårlige offentlige tjenester, ifølge vitnene. Aden ble nylig rammet av oversvømmelser som krevde minst ti menneskeliv og førte til massive materielle skader.

Mer fra Dagsavisen