Verden

Oxford-professor berømmer Sveriges coronastrategi

Oxford-professor Carl Heneghan roser Sverige for at de har «holdt roen» og unngått dommedagsscenario under koronakrisen.

Epidemiologen bruker Sverige som eksempel på et land som har gjort det riktige, når han forklarer hvordan Storbritannia har håndtert krisen feil, skriver The Daily Mail.

I Sverige har de hatt langt mindre strenge retningslinjer for å hindre smittespredning enn i Storbritannia, hvor de innførte en tilnærmet total nedstengning, men likevel tilsynelatende klart seg bedre.

– Om man ser på hva som skjer i Sverige, har man (den svenske regjeringen, jour.anm) holdt hodet kaldt og ikke malt et dommedagsscenario, sier han, ifølge Aftonbladet, som også skriver at professoren beskriver Sverige som et forbilde i krisen.

Heneghan sammenligner blant annet døds- og smitteraten i de to landene, hvor tallene er langt mer dystre i Storbritannia. Der er 182 personer per 100.000 innbyggere smittet, og dødsraten er på 24 per 100.000 innbyggere.

Les også: Boris Johnson i hardt vær over korona-håndteringen

Til sammenligning blir 140 svensker per 100.000 innbyggere smittet, og dødsraten er på 15 per 100.000 innbyggere – til nå.

Han viser også til Sveriges lave arbeidsledighet på kun 6 prosent, sammenlignet med Storbritannia hvor en firedel av befolkningen har søkt om utbetaling av velferdsytelser.

Heneghan mener Storbritannia ikke kan vente tre uker, for så å gradvis åpne opp, og advarer om at den økonomiske kollapsen vil påvirke landet verre enn selve sykdommen.

I Sverige er det registrert 14.777 smittede og 1.580 dødsfall, ifølge Worldometer. I Storbritannia er det registrert 124.743 tilfeller og 16.509 dødsfall.

Les også: Dystert fra WHO

Saken ble først publisert hos ABC Nyheter