Verden

Første koronatilfelle bekreftet i Jemen

Det første tilfellet av koronasmitte er bekreftet i krigsherjede Jemen. Hjelpeorganisasjoner frykter spredning av viruset vil bli katastrofalt.

A medical staff member works on setting up an isolation room at a coronavirus quarantine ward at a hospital in Sanaa, Yemen, Sunday, March 15, 2020. (AP Photo/Hani Mohammed)

Den smittede personen i provinsen Hadramaut er isolert, opplyser en komité tilknyttet Jemens eksil-president Abed Rabbo Mansour Hadi fredag.

Meldingen om virustilfellet kom dagen etter at den saudiledede koalisjonen, som kriger mot Houthi-opprørerne i Jemen, hevdet at de begynte å overholde en ensidig våpenhvile.

Våpenhvilen ble varslet etter at FN oppfordret til stans i alle verdens konflikter under koronakrisen.

Les også: Fem år i verdens verste katastrofe

– Har fryktet dette

Hjelpeorganisasjoner har tidligere advart om at omfanget av et virusutbrudd i Jemen kan bli katastrofalt. I forrige måned var det fem år siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne og utløste det FN kaller vår tids verste humanitære krise.

– Det er dette vi har fryktet ville skje, men håpet vi kunne unngå, sier Xavier Joubert, Redd Barnas landdirektør i Jemen.

Les også: FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Svekket helsevesen

Helsetilbudet i det krigsherjede landet er elendig, kun halvparten av sykehus og klinikker er fortsatt operative. Jemen har bare 700 intensivsenger, inkludert 60 for barn, og 500 respiratorer for en befolkning på omtrent 30 millioner. Nå må det reageres raskt, påpeker Joubert.

Å vaske hendene med vann og såpe er det beste tiltaket for å hindre smittespredning. Men i Jemen mangler millioner av mennesker tilgang på rent vann.

Les også: Støre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne