Verden

Svensk epidemiolog kritisk til norske og danske tiltak mot koronaviruset

Norge og Danmark har innført strenge innreiseregler og stengt skoler, mens Sverige holdes åpent. Forskjellen på landene er likevel ikke stor, mener epidemiolog.

Av Steffen Zachariassen/ABC Nyheter

Den danske grensestengningen lørdag fikk Sundhedsstyrelsen, det danske Folkehelseinstituttet, i landet til å kalle avgjørelsen politisk og ikke begrunnet med en risiko helsemyndighetene opplever.

– Det finnes ikke noe vitenskapelig grunnlag for å stenge grensene, og avgjørelsen går på tvers av det WHO anbefaler. Jeg mener det er nødvendig at Sundhedsstyrelsen kritiserer tiltaket, for det er ikke bra at vi som samfunn sender ulike signal, sier den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell.

I Norge blir utlendinger uten oppholdstillatelse avvist ved atkomst. Også flere andre land i Europa har innført innreiseforbud for utlendinger i forsøket på å tøyle spredningen av coronaviruset.

Les også: Korona: Her er alt du må vite - Symptomer, smitte, risiko, tiltak og tester

– Fungerer ikke på sikt

I både Norge og Danmark har barnehager, skoler og universitet stengt. Mange blir bedt om å jobbe hjemmefra, organisert idrett har opphørt og virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende stenges.

Tiltakene skiller seg fra det som blir gjort i Sverige.

– Det er viktig å ha en linje som kan følges over lengre tid, altså å bli hjemme dersom du er syk, som er vårt budskap. Det er en mer fornuftig og bærekraftig løsning enn at alle skal være hjemme hele tiden. Det fungerer ikke på sikt. Til slutt kommer folk uansett til å gå ut, sier Tegnell.

Les også: Slik ruster sykehusene seg mot korona-eksplosjon

Dialog med Danmark

Utenriksdepartementet har også oppdatert sine reiseråd fra lørdag, og der fraråder de alle reiser til utlandet hvis reisene ikke er strengt nødvendige. Disse reiserådene vil gjelde i til over påske.

UD har rådet alle nordmenn i utlandet til å komme hjem.

På en pressekonferanse lørdag kveld sa statsminister Erna Solberg at Norge er i dialog med Danmark.

– Vi har et samarbeid med Danmark slik at nordmenn får reise til Norge derfra, sa Solberg.

Mer fra Dagsavisen