Verden

Tyrkisk soldat drept i Syria

En tyrkisk soldat ble drept i et angrep fra syriske regjeringsstyrker i Idlib-provinsen i Syria lørdag. 17 tyrkiske soldater er drept hittil i kamper i Idlib.

Tyrkiske styrker svarte på angrepet og ødela 21 syriske mål, ifølge det tyrkiske forsvarsdepartementet.

Det siste dødsfallet skjedde to dager etter at to tyrkiske soldater ble drept i et luftangrep i Idlib som Tyrkia beskyldte Syria for å være ansvarlig for.

Les mer her: (+) – Hva vet dere om hvordan det er å leve mens bombene faller rundt deg?

Tyrkia har tolv observasjonsstillinger i Idlib som ledd i en våpenhvileavtale med Russland, men tyrkerne er kommet under angrep etter at syriske regjeringsstyrker innledet en offensiv for ta tilbake kontrollen over Idlib fra opprørerne.

###

Nesten én million mennesker er drevet på flukt i området som grenser til Tyrkia siden 1. desember i fjor. Siden borgerkrigen startet i 2011 har 5,5 millioner mennesker flyktet til andre land og 6 millioner er internt fordrevet.

Fakta om masseflukten i Syria  

* Rundt 900.000 mennesker er drevet på flukt i Syria siden 1. desember som følge av en kraftig opptrapping av krigen nordvest i landet, anslår FN.

* Flyktningkrisen er den verste så langt i den knapt ni år lange krigen i Syria.

* Over 60 prosent av de nye internflyktningene anslås å være barn.

* Krisen utspiller seg i provinsene Idlib og Aleppo. 300.000 mennesker har flyktet siden 1. februar, hvorav 142.000 fra 9. -12. februar.

* Om lag 170.000 av flyktningene sover utendørs eller i bygninger uten dører, vinduer og tak.

* Været er usedvanlig kaldt, og natt til 10. februar sank temperaturen til minus 7. Flere småbarn har ifølge FN frosset i hjel.

* Flyktningene bruker alle typer brennbare materialer, også møbler og andre eiendeler, for å holde varmen.

* Krigen i Syria har vart i snart ni år. I løpet av disse årene er over halvparten av landets drøyt 20 millioner innbyggere drevet på flukt.

Kilde: FNs nødhjelpskontor OCHA

Mer fra Dagsavisen