Verden

De satte verdensrekord i treplanting. Under tre måneder senere er 9 av 10 trær døde

9,9 millioner døde trær kan ikke akkurat kalles suksess.

Den 11. november i fjor feiret Tyrkias myndigheter «Nasjonal skogdag», ved å plante over 11 millioner ungtrær fordelt på mer enn 2000 steder i landet. De 303.150 ungtrærne de plantet i byen Corum, var nok til å sikre det tyrkiske treplantingsprogrammet verdensrekord i treplanting.

Under tre måneder senere er imidlertid rundt nitti prosent av plantene døde, melder interesseforeningen for tyrkiske jord- og skogbrukere ifølge avisa The Guardian. Det tilsvarer rundt 9,9 millioner av de opprinnelige 11 millioner trærne.

Les også: Trumps mur skal holde folk ute. Så veltet den inn i Mexico

Grunnen skal være mangel på vann. Dessuten at ungtrærne ble plantet på feil tidspunkt og av folk som ikke var eksperter på treplanting, sier Sükrü Durmus i skogbruksforeningen til The Guardian.

Tyrkiske myndigheter hevder på sin side at «per i dag er 95 prosent av ungtrærne i live, og vokser fint».

Det får jord- og skogbrukerforeningen til å stusse. «Til og med til vanlig er suksessraten for plantede ungtrær rundt 65 til 70 prosent, så 95 prosent stemmer i hvert fall ikke, sier Durmus til The Guardian.