Verden

Jens Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak

Nato må trappe opp sin militære operasjon i Irak, mener generalsekretær Jens Stoltenberg.

Brussel (NTB-AP): Stoltenberg har de siste dagene hatt møter med høytstående irakiske tjenestemenn, samt kong Abdullah i Jordan, for å diskutere Natos framtidige nærvær i Irak.

– Vi må gå tungt inn og trene. Bygge opp alt, forsvarsdepartementet, institusjoner og kommando- og kontrollsentre for å trene opp irakiske styrker. Nato kan gjøre dette. Vi gjør det alt, men vi kan trappe opp, sa Stoltenberg tirsdag.

Nato inngikk i 2018 en avtale med irakiske myndigheter om å sende 500 soldater for å trene opp irakiske regjeringsstyrker og gjøre dem bedre rustet i kampen mot ytterliggående grupper som IS.

Etter USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar, stanset Nato sin operasjon og trakk en del av sine soldater ut av landet.

Den irakiske nasjonalforsamlingen ba de utenlandske styrkene om å pakke sammen og forlate landet, noe som først og fremst var myntet på den USA-ledede koalisjonen mot IS.

USA har utelukket tilbaketrekning, og de rundt 70 norske soldatene som deltar i koalisjonen, har heller ikke forlatt landet.

USAs president Donald Trump ba tidligere i måneden Nato om å engasjere seg mer i Midtøsten, men medlemslandene har så langt vist liten vilje til å bidra mer. (NTB)