Verden

– Har det verre enn før skjelvet

Naturkatastrofer, politisk uro, økonomisk trøbbel og vold i gatene har forverret levekårene for haitierne.

Store løfter om milliarder i nød- og utviklingshjelp skulle sørge for å bygge opp Haiti etter jordskjelvet i 2010 og gjøre landet bedre rustet for å stå imot nye katastrofer i framtida. Det er ikke skjedd.

FN kaller situasjonen i landet for en humanitær krise. Seks av ti lever under fattigdomsgrensa, matmangelen er dramatisk og en million mennesker trenger akutt nødhjelp, ifølge EU.

– Sannheten er at det går veldig dårlig på Haiti. Folk har det vanskeligere nå enn de hadde før jordskjelvet for ti år siden, sier feltarbeider Lindis Hurum fra Leger uten grenser.

Hun har vært på Haiti mange ganger både før og rett etter jordskjelvet i 2010 og nå senest i juli i fjor. De første årene etter jordskjelvet gikk det bedre med landet. Ødeleggelsene ble ryddet opp og den store oppmerksomheten om Haiti førte til at hjelpeorganisasjoner og andre land satset stort på gjenoppbygging. Det ga haitierne håp om at den verste katastrofen i landets historie kunne snus til noe godt.

Les mer: Fattige land rammes hardere av jordskjelv

Fortvilte unge

– Nå er håpet snudd til fortvilelse. Medias søkelys er rettet andre steder og det er lite oppmerksomhet om det som skjer. Mange hjelpeorganisasjoner har forlatt landet eller skalert ned aktiviteten. Men det triste faktum er at ti år etter trenger Haiti oss mer enn noen gang, sier Hurum.

De siste årene har Haiti befunnet seg i en dyp politisk og økonomisk krise som går hardt utover haitierne. Det finnes knapt helsetjenester og skolene har vært stengt i månedsvis fordi staten mangler lærere og penger til å drive dem.

Det siste året har store demonstrasjoner krevd president Jovenel Moïses avgang og protestene som har vært preget av lovløse tilstander med mye våpen og vold i gatene, har lammet landet i lange perioder.

Det eneste gratis kirurgiske sykehuset som finnes på Haiti drives nå av Leger uten grenser. De første fem ukene etter åpningen i november i fjor behandlet de 50 mennesker med skudd- og voldsskader, forteller Hurum.

Les mer: Dagsavisen besøkte Haiti fem år etter

Innestengt

– De som er i gatene er unge mennesker som var i tenårene da skjelvet rammet. De har vokst med håpet om bedre tider, men i stedet har det motsatte skjedd. Landet styres av en dysfunksjonell regjering, det er galopperende inflasjon og høy arbeidsledighet. I tillegg er det blitt vanskeligere å emigrere. Folk føler seg fanget og glemt, sier Hurum.

Både USA og Den dominikanske republikk har gjort det vanskeligere for haitiske flyktninger å slippe inn og mange er blitt deportert.

President Jovenel Moïse tok makten etter et omstridt valg i februar 2017. Haiti har en lang historie med politisk ustabilitet, kupp og mye korrupsjon. Dysfunksjonell styring bidrar til at landet er dårlig rustet til å stå imot naturkatastrofene som rammer.

I tillegg til jordskjelv ligger Haiti utsatt til for vær og vind i Karibia. Høsten 2016 ble landet rammet av orkanen Matthew som sørget for enorme ødeleggelser og gjorde mange hjemløse.

Mer fra Dagsavisen