Verden

Irakisk toppleder: USA har erklært krig mot oss

USA lyktes i å drepe Qasem Soleimani, Irans mektige general, men kan komme til å tape Irak, advarer en toppleder i Bagdad. Midtøsten forbereder seg på langvarige sammenstøt.

Liket av general Soleimani ble fløyet fra Irak til Iran i går, og titusener var ute i gatene i byen Ahvaz da liket ankom. Folk gikk svartkledd med bilder av Soleimani, mange gråt. Etter Ahvaz skulle liket videre til Mashad, Teheran og Qom.

Iranske ledere truer med hevn, og sier at 35 amerikanske mål i Midtøsten samt Tel Aviv er innen rekkevidde. USAs president Donald Trump svarer med at 52 iranske mål allerede er utpekt, skulle Iran gjøre noe, og sier at USA «ikke vil akseptere flere trusler.»

Også i Bagdad, der Soleimani ble drept, marsjerte titusener i gatene og skrek «død over Amerika». En irakisk statsråd som Dagsavisen snakket med i helgen sier at USA har gjort en «fatal feilkalkulasjon», og kaller attentatet på Irans mektige mann som en «krigserklæring mot Irak».

– Når du angriper et suverent land, bomber like ved hovedstaden, hvordan skal vi forstå det? Er det som om de kun erter oss? Nei, dette er en krigserklæring, sier statsråden til Dagsavisen.

Les også: Iran river fra hverandre ny del av atomavtalen

Kaster ut USAs soldater

Den irakiske topplederen vil være anonym på grunn av alvoret i uttalelsen, men dette er en mann Dagsavisen har kjent over flere år, og han er ikke på noen måte antiamerikansk. Hans uttalelse er heller ikke et uttrykk for hat, men snarere for tristhet og dyp bekymring.

– USA har gjort en fatal feilkalkulasjon. Nå vil konfrontasjonen som har pågått mellom USA og Iran spre seg til hele Midtøsten, sier han.

Iraks nasjonalforsamling har stemt for å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av landet. Det gjelder trolig også de rundt 70 norske soldatene som er i Irak.

– USA ønsker å bli værende i Irak, det er ingen tvil om det, det er det de har villet i nesten 20 år. Men dette var som å skyte seg i foten, sier den irakiske topplederen.

Når de amerikanske troppene kastes ut av Irak, vil Iran i en skjebnens ironi plutselig stå sterkere, ikke svakere, i nabolandet Irak.

USA invaderte og okkuperte Irak i 2003, og har siden brukt over en trillion dollar i landet, mens mer enn 5000 amerikanske soldater har mistet sine liv. Iran har imidlertid med årene greid å posisjonere seg som en dominerende makt i nabolandet, slik Teheran også gjorde i Syria, Libanon og Jemen, alt basert på den grandiose planen til general Soleimani om å gjøre Iran til en regional stormakt. I Irak, som i Libanon, etablerte Soleimani sjiamuslimske militser som i stor grad dominerer landet i dag. Skulle Iran bli stående igjen i Irak uten amerikanske soldater rundt seg, vil dette svekke USAs posisjon i Midtøsten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Soleimani også hatet

Tross inntrykkene fra Teheran og Bagdad, er det feil å si at «alle» i regionen sørger over Soleimanis bortgang. I flere måneder har land som Irak og Libanon vært preget av store gateprotester, og mye av sinnet har vært rettet mot nettopp Iran og deres tunge innflytelse i regionen. I Syria var Soleimani blant annet ansvarlig for en særdeles blodig og brutal gjenerobring av byen Aleppo i 2016, og mange hater ham for drapene på tusenvis av mennesker. Selv inne i Iran har utallige vanlige folk de siste månedene våget å protestere i gatene, tross myndighetenes harde hånd, og gang på gang har en hørt protestrop mot nettopp Teherans kostbare involvering i Syria og Gaza – Soleimanis prosjekt – noe mange iranere mener kommer på bekostning av deres velferd.

Professor Mojtaba Gholipour, en statsviter ved universitetet i Teheran, tror imidlertid at alt dette nå vil snu.

– Den iranske regjeringen har trengt å skape ro og mer harmoni innad i landet, og det som har skjedd vil tjene de radikale og svekke den valgte presidenten, sier Gholipour til Dagsavisen.

Som en kuriositet og indikasjon forteller professoren at mange han kjenner – og ikke nødvendigvis folk som støtter «systemet» – nå bruker bilder av Soleimani som profilbilder i sosiale medier.

Men tilbake i Irak frykter professor Adel Albdeewy, en statsviter ved universitetet i Bagdad, at attentatet heller vil øke landets etniske og religiøse splittelse. – De fleste sjiamuslimene vil støtte kravet om at amerikanerne må ut, men det vil ikke de fleste kurderne og sunnimuslimene. Bildet er ikke entydig, og vi vil kunne få en situasjon der de sekteriske og etniske grupperingene styrkes, sier Albdeewy.

Saken fortsetter under bildet.

En soldat fra Iraks Hashed al-Shaabi-milits står på et bilde av USAs president Donald Trump. Iraks nasjonalforsamling krever nå at USA trekker sine styrker ut av landet.

En soldat fra Iraks Hashed al-Shaabi-milits står på et bilde av USAs president Donald Trump. Iraks nasjonalforsamling krever nå at USA trekker sine styrker ut av landet. Foto: NTB scanpix

Lettelse i Israel

I Israel puster derimot mange nå lettet ut. Av frykt for et iransk angrep er armeen satt i toppberedskap, men Soleimani var mannen som over de siste 20 årene blant annet gjorde Hizbollah-geriljaen i Libanon til en formidabel makt, han bevæpnet Hamas i Gaza og nå var han i ferd med å etablere store iranske militærbaser i Syria, rett ved Israel. Ehud Ya’ari, Israels ledende Midtøsten-ekspert, er ikke i tvil.

– Nå vil jeg overraske dere alle, men etter min mening var Soleimani den største militærtrusselen Israel noensinne har stått overfor, større enn Gamal Abdel Nasser og selv Saddam Hussein. Soleimani var i ferd med å omringe oss på alle kanter med en enorm militærmakt, sier Ya’ari på israelsk fjernsyn.

Les også: Netanyahu roser Trump for Soleimani-angrepet

Mer fra Dagsavisen