Verden

Brexit for Boris Johnson – exit for Jeremy Corbyn

Mens seierherren Boris Johnson tar fatt på brexitinnspurten, sitter valgtaperen Jeremy Corbyn på oppsigelse, mens Labour leter etter en ny leder.

Av NTB-Fredrik Ljone Holst

EU-utmeldingen dominerte et dramatisk år med utsettelser, avtaler som ble avvist, ledervalg i regjeringspartiet og nyvalg som sikret Boris Johnson det flertallet han trenger for å «få brexit unnagjort».

7. januar samles Underhuset igjen og fortsetter brexitprosessen umiddelbart. Planen er å sende saken videre til Overhuset to dager senere. Regjeringen lover at alt skal være i boks når fristen utløper ved månedens slutt.

Men selv om alt ligger til rette for at Storbritannia faktisk forlater EU 31. januar, kommer brexit trolig til å forbli en av de store sakene også gjennom resten av året.

Handelsavtale

I 2020 skal britene forhandle med EU om det fremtidige forholdet mellom dem når overgangsperioden etter brexit går ut ved neste årsskifte. Dermed har partene bare elleve måneder på seg til å bli enige om en handelsavtale, noe som vanligvis tar flere år. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen gjentok sist uke sin bekymring for den stramme tidsplanen.

– Dette gjelder jo ikke bare om å forhandle fram en frihandelsavtale, men også en rekke andre ting. Jeg tror begge sider må spørre seg om dette er gjennomførbart på så kort tid, sier hun.

– Jeg mener det vil være fornuftig å gjøre en vurdering midtveis i året og se om en forlenging er nødvendig.

Brexitloven som skal vedtas i Parlamentet, forbyr imidlertid en slik forlengning. I så fall kan resultatet bli at Storbritannia om et år igjen står overfor en situasjon der de kan ende opp ute av EU og uten en avtale.

Ny giv for Nord-Irland

Parallelt med at forholdet til EU skal defineres på nytt, vil den britiske regjeringen, i samarbeid med Irlands regjering, blåse liv i det nordirske selvstyret igjen.

Uenighet mellom probritiske DUP og republikanske Sinn Féin førte til at selvstyremyndighetene brøt sammen i januar 2017. Forholdet ble ikke enklere da DUP gikk inn som støtteparti for den britiske regjeringen samme år. Etter De konservatives overlegne valgseier er det ikke lenger aktuelt.

– Det eneste positive med Boris Johnsons klare valgseier er muligheten for at DUP igjen vil rette blikket hjemover, sa Sinn Féin-leder Lou McDonald til den irske kringkasteren RTE nylig.

Selvstyremyndighetene er også tiltenkt en brexitrolle i årene som kommer. Hvert fjerde år er det nordirene som skal avgjøre om de fortsatt vil harmonisere tollpraksisen med EU, selv om regionen formelt tilhører samme tollområde som resten av Storbritannia.

Lederkamp i Labour

Mens den konservative regjeringen kan legge ut på en politisk triumfferd med et solid flertall i Underhuset, ligger Labour med brukket rygg. Partiet fikk sitt dårligste resultat siden 1935.

Leder Jeremy Corbyn varslet sin avgang, men gikk ikke av valgnatten, slik mange ventet. Jakten på etterfølgeren hans startet likevel nesten umiddelbart. Ledervalget avgjøres ved uravstemning og starter trolig 7. januar. Dagen før samles landsstyret for å fastsette tidsplanen.

Da julefreden senket seg, var det bare to kandidater som formelt hadde bekreftet sitt kandidatur: skyggeministrene Clive Lewis og Emily Thornberry. En rekke andre kandidater har meldt sin interesse, inkludert Rebecca Long-Bailey, som av mange regnes som favoritten. Hun er skyggenæringsminister, tilhører venstresiden i partiet og antas å ha støtte fra dagens ledelse. Dersom hun blir valgt, blir hun Labours første kvinnelig leder.

En annen solid lederkandidat er skyggebrexitminister Keir Starmer. Han vil samle fløyene i partiet, og ifølge Guardian blir hans utfordring å overbevise medlemmene om at han ikke vil gjenskape Tony Blairs New Labour.

Les også: Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit

– Order!

Den som skal holde styr på det hele, i hvert fall i Underhuset, er for øvrig nesten ny av året. Lindsay Hoyle ble riktignok valgt til leder allerede 4. november, men har ikke fått mange dagene i jobben ennå.

Etter ti år med den omstridte og karismatiske John Bercow ved rattet er det nå Hoyle som skal sørge for «Order! Ordeeer!». (NTB)

Les også: Øyeblikk fra tiåret som har gått

Mer fra Dagsavisen