Verden

Irakiske demonstranter har brutt seg inn i USAs ambassade i Bagdad

Flere tusen irakiske demonstranter har gått løs på den amerikanske ambassaden i hovedstaden Bagdad i raseri over luftangrepene mot irakisk milits. Flere titall demonstranter og tilhengere av irakisk sjiamilits har brutt seg inn i USAs ambassade.

1 av 2

Saken er oppdatert

Fere titall demonstranter og tilhengere av Iran-støttet sjiamilits har klart å bryte seg gjennom ambassadekompleksets ytterste vegger. Det skjedde etter at de smadret hovedinngangen og startet en brann i resepsjonsområdet, ifølge nyhetsbyrået APs reporter.

Det meldes om tåregass og skyting på stedet, og minst tre amerikanske soldater står på taket av ambassaden.

– Død over Amerika! ropte demonstrantene som nyttårsaften ble de første som har klart å ta seg fram til USAs tungt bevoktede ambassade på flere år.

Ambassadøren i sikkerhet

USAs ambassadør og flere andre ansatte er blitt evakuert fra ambassaden, melder Reuters, som viser til kilder i det irakiske utenriksdepartementet.

Den voldsomme protesten skjer etter at 25 krigere fra en Iran-støttet irakisk milits ble drept i amerikanske luftangrep for to dager siden.

Demonstrantene er en del av begravelsesfølget for flere av de drepte. Mange av de sørgende gikk etter begravelsene i Bagdad nyttårsaften videre til den tungt bevoktede grønne sonen, som huser ambassader og regjeringskontorer.

En strøm av menn, mange av dem i uniform, samt flere kvinner, gikk rett gjennom veisperringene som vanligvis hindrer folk flestes tilgang til den grønne sonen.

Brennende flagg

Da de kom fram til USAs ambassadekompleks, kastet mange stein og vannflasker og knuste overvåkingskameraer ved ambassaden.

Sikkerhetsvaktene trakk inn i ambassadekomplekset, mens flere demonstranter satte opp protesttelt utenfor.

Demonstrantene satte fyr på amerikanske flagg og hengte opp gule flagg tilhørende militsen Hizbollah-brigadene (Kataeb Hizbollah). USAs angrep mot militsen har vakt raseri og kraftig fordømmelse i Irak.

– Parlamentet må kaste ut USAs soldater, hvis ikke gjør vi det, står det på en av plakatene i folkemengden utenfor ambassaden.

Bagdad-regjeringen kaller angrepene et åpenbart brudd på irakisk suverenitet og sier at forholdet til USA, som har over 5.000 soldater i landet, står på spill.

Lover gjengjeldelse

Amerikanske militærfly bombet søndag kveld en rekke baser i Irak og nabolandet Syria tilhørende Hizbollah-brigadene. Militsen regnes blant de mest radikale fraksjonene i Hashed al-Shaabi, en mektig paramilitær organisasjon i Irak. Nettverket består av en rekke militser som får iransk støtte, men som i stor grad er innlemmet i Iraks sikkerhetsstyrker.

Hizbollah-brigadene har lovet å gjengjelde de amerikanske angrepene. USA mener bombingen ble utført i selvforsvar og anklager militsen for å stå bak et rakettangrep mot en irakisk base der en sivil amerikansk kontraktør ble drept forrige uke.

Masseprotester

Irakiske ledere frykter i økende grad at landet deres skal forvandles til en slagmark i den tilspissede striden mellom Iran og USA. Myndighetene i Irak sliter allerede med voldsomme demonstrasjoner fra folk som er lei av korrupsjon og Irans enorme politiske innflytelse i Irak.

Masseprotestene i Irak tvang i forrige måned statsminister Abel Abdel Mahdi til å gå av, men han sitter inntil videre som leder av et forretningsministerium. (NTB)