Verden

Brakvalg for Boris Johnson, knusende nederlag for Labour

Statsminister Boris Johnson blir klar seierherre i valget i Storbritannia, ifølge valgdagsmålingen. Det vil bane vei for brexit. Labour gjør et katastrofevalg.

LONDON (Dagsavisen):   Om dette stemmer, blir det en radikal omtegning av det politiske kartet. De konservative ligger an til et solid flertall, ifølge valgdagsmålingen som ble presentert på BBC, ITV og Sky News idet valglokalene stengte torsdag kveld kl 23 norsk tid.

Tallene er katastrofale for Labour.

– Ekstremt skuffende, sier Labours skyggefinansminister John McDonnell til BBC.

Det skotske SNP ligger an til å gjøre det knallbra, ifølge valgdagsmålingen.

Valgdagsmålingen gir 368 plasser til toryene. Man må ha minst 326 plasser for å få rent flertall.

Målingen anslår 191 plasser til Labour, 55 til skotske SNP og 13 til Liberaldemokratene.

Ved valget i 2017 fikk De konservative 318, Labour 262, SNP 35 og Liberaldemokratene 13.

Verste for Labour siden 1935?

Hvis tallene stemmer, blir det den største konservative seieren siden 1987, og det verste tapet for Labour siden 1935, ifølge BBC. Selv med noe feilmargin i valgdagsmålingen er det klart at det blir en klar toryseier.

Tendensen ble bekreftet da resultatet i en av de første valgkretsene ble kunngjort: I den tradisjonelt sterke Labour-kretsen Blyth Valley i Nord-England tok De konservative over plassen fra Labour. Et symbolsk øyeblikk for valgnatten.

Et flertall for De konservative vil gi mandatet Johnson trenger for å gjennomføre sitt slagord: «Get brexit done».

– Boris Johnson får nok representanter til å gjøre hva han vil, konkluderer ITVs politiske redaktør, Robert Peston.
Dersom toryenes flertall blir så sterkt som valgdagsmålingen tilsier, får Johnson vide rammer til å bestemme hva slags handelsavtale han vil gjøre med EU, mener Peston.
Nå begynner trolig oppvasken i Labour.
Men noe annet vil også presse seg på: Dersom tallene for SNP i Skottland stemmer, blir det et brakvalg for partiet, som ledes av førsteminister Nicola Sturgeon. SNP vil ha en ny folkeavstemning om uavhengighet for Skottland, og med et svært sterkt mandat vil partiet presse på for dette. Ifølge valgdagsmålingen ligger SNP an til 55 av de totalt 59 skotske plassene i Underhuset.

Ledet på alle målinger

Resultatet av valget vil trolig ta flere timer å få. De 650 valgkretsene i England, Skottland, Wales og Nord-Irland telles opp utover hele natten, de siste først i morgentimene fredag.

Samtlige målinger før valget har vist en relativt god ledelse for De konservative, men den har minsket de siste par ukene. Det store spørsmålet har vært om De konservative får rent flertall eller ikke, som de nå er på klar vei mot. 

De konservative har satset mye på å stjele mange kretser fra Labour i Midt- og Nord-England, der mange stemte for brexit i 2016.

Lover utmelding

Statsminister Boris Johnson har lovet en snarlig utmelding av EU dersom De konservative får rent flertall. Det skal skje innen 31. januar.  Deretter følger en overgangsperiode ut 2020, der Storbritannia og EU skal forhandle om de fremtidige handelsrelasjonene.
Opposisjonspartiene gikk til valg på en ny folkeavstemning om EU der et av alternativene ville være å bli i EU likevel. Med konservativt rent flertall vil dette ikke skje.

Labour-leder Jeremy Corbyn og konservative Boris Johnson ved valglokalene torsdag. Foto: NTB scanpix

Overgang ut 2020

Så langt har det ikke lykkes det britiske regjeringen å sikre flertall for noen utmeldingsavtale med EU i det britiske parlamentet. Dette vil endre seg med et konservativt flertall i dette valget.
Avtalen som er forhandlet fram mellom Storbritannia og EU fra før av, handler om utmeldingen, mens det fremtidige forholdet ikke er avklart. Det vil derfor ikke bli slutt på forhandlinger og debatt om brexit selv om utmeldingen gjennomføres snarlig. Dersom det ikke blir enighet om en handelsavtale innen 2020 kan det være at landet går uten en avtale.

Tok over

Med seier for Boris Johnson i dette valget vil han være statsministeren som fikk gjennom EU-utmelding, tre og et halvt år etter folkeavstemningen i 2016. Forgjengeren, Theresa May, lyktes ikke i å få Underhuset med på sin avtale med EU. 
Da Boris Johnson tok over som partileder og statsminister i sommer, startet han en ny forhandling med EU om en endret avtale. Denne kom på plass tidligere i høst. Den innebærer blant annet at Storbritannia også går ut av det indre marked (som Norge er en del av selv om vi ikke er medlem av EU). Landet går også ut av EUs tollunion, mens Nord-Irland, som har grense til EU-medlemmet Irland, skal følge EUs handelsregler på flere områder.

Omstridt Corbyn

Et dårlig valg for Labour vil skape en massiv debatt og krav om avgangen til partileder Jeremy Corbyn, som er en svært omstridt frontfigur. 
Han er elsket av mange av sine tilhengere, blant annet blant de mange nye radikale unge Labour-velgerne som har kommet til partiet de siste årene, mange en del av grasrotorganisasjonen Momentum.
Samtidig er han sterkt mislikt av store deler av velgermassen, som mener han er for radikal. Mange mener også han har vært for vag og vinglete på brexit, som for mange er en avgjørende sak.
Mens De konservative har fokusert på brexit, har Labour lagt fram et radikalt valgprogram der det er lagt opp til massiv pengebruk i offentlig sektor, blant annet helsevesenet.

Les også: Guide til det britiske valget: Slik fungerer det

Åsne Gullikstad

Journalist