TEL AVIV (Dagsavisen): Israel har nå hatt to parlamentsvalg som har endt uten at noe parti greide å danne regjering. Statsminister Benjamin Netanyahu styrer ikke lenger som folkevalgt, kun som lederen av et forretningsministerium inntil en ny statsleder blir valgt.
Den politiske krisen, som begynte etter det første valget som endte uten vinner i april, svekker folks tillit til de folkevalgte og den demokratiske prosessen, påpeker forsker og politisk analytiker Lea Landman ved Det interdisiplinære sentret i Herzliah.
– Staten fungerer ikke helt. Regjeringen har knapt evne til å styre, og viktige beslutninger kan ikke tas, sier Landman.
Bare to dager før Israel onsdag tar skrittet i retning et tredje parlamentsvalg på under et år, pågår febrilske manøvreringer for likevel å danne en ny regjering. Men det vil trolig kreve at noen i Netanyahus eget Likud-parti svikter ham, og tilbyr seg selv som ny statsministerkandidat.
Les også: Oslos boikottplan gjer norske jødar redde (Dagsavisen+)
Siste fase
Etter det forrige valget i september forsøkte først Netanyahu å danne regjering, men mislyktes. Så prøvde opposisjonslederen Benny Gantz, og heller ikke han greide å stable på beina en koalisjon støttet av minst 61 av Knessets 120 parlamentarikere. Og da kom man inn i den siste fasen beskrevet i den israelske lovboken, og her kan enhver parlamentariker, også en som ikke er partileder, forsøke å mobilisere et flertall i Knesset bak seg. Hvis ingen greier dette innen onsdag, vil landet automatisk gå mot nyvalg igjen, trolig i mars neste år. At Netanyahus Likud-parti ifølge meningsmålingene ligger an til å tape ytterligere støtte i et neste valg, er nettopp det som kan få høyrepolitikere til å gripe muligheten før det blir for sent.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Vil fortsette å styre
Den eneste som ser ut til å ønske et nytt valg er Netanyahu selv. Ikke fordi han forventer å vinne, men fordi han da vil fortsette å styre Israel minst ut i april, kanskje mai, inntil en ny koalisjon kommer på beina. Netanyahu er nemlig formelt anklaget for korrupsjonsforbrytelser, og ser ut til å ville framforhandle en avtale der han trekker seg fra det politiske livet i bytte mot at anklagene blir droppet. Men for å være i en posisjon til å forhandle om en slik hestehandel, må han sitte i statsministersetet så lenge som mulig.
Netanyahu har vært Israels ubestridte leder i godt over et tiår. Men nå begynner høyresiden å slå sprekker. Tidligere utdanningsstatsråd Gideon Saar sier Likud-partiet risikerer å miste makten hvis Netanyahu fortsetter. I går gikk nok en Likud-politiker ut mot statsministeren.
– Vi ser at Netanyahu, tross min kjærlighet til ham, ikke vil være i stand til å danne regjering. Nå dreier dette seg om å redde makten for høyresiden, sier Likud-politikeren Yoav Kisch.
Overraskende initiativ
Kanskje det mest utrolige initiativet de siste dagene kommer imidlertid fra arbeiderpartipolitikeren Omer Barlev, som forsøker å samle støtte til høyrepolitikeren Yuli Edelstein fra Netanyahus Likud-parti, basert på ideen om at alt må gjøres for å bli kvitt Netanyahu.
– Alt er avhengig av Edelstein nå, sier Barlev om mannen som normalt er hans politiske motstander.
Så hvem er disse mennene som plutselig kan bli statsminister i Israel?
52 år gamle Gideon Saar, hvis far er fra Argentina og var lege for Israels første statsminister David Ben Gurion, var opprinnelig journalist i den liberale avisen Haaretz. Selv om han er mer moderat enn Netanyahu, har Saar tidligere uttalt seg imot opprettelsen av en uavhengig palestinsk stat ved siden av Israel.
Yuli Edelstein (61) var en såkalt refusenik, en jøde i det tidligere Sovjetunionen som satt i fengsel for sitt ønske om å emigrere til Israel. Han ankom Israel i 1987, og bosatte seg umiddelbart i en jødisk bosetning utenfor Betlehem på den okkuperte Vestbredden. I dag er han gift med Irina Nevzlin, datteren til den russiske oligarken og milliardæren Leonid Nevzlin.
Les også: USAs vakling skaper et nytt Midtøsten (Dagsavisen+)
«Ikke-Netanyahu»
Den tredje mulige statsministeren er Benny Gantz, en tidligere hærsjef. Gantz leder opposisjonspartiet Blåhvitt, etter det israelske flaggets farger. På den ene siden ledet han Israels armé i en krig i Gaza der over 2.100 palestinere ble drept. Men på den andre siden vet israelerne knapt noe om ham, bortsett fra noen heller vage uttalelser om fred, om et bedre helsetilbud og om behovet for å reformere skolene. Hans aller viktigste trekkplaster er egentlig at han rett og slett ikke er Netanyahu.
Lea Landman er ikke begeistret.
– Å gjøre et demokratisk valg er basert på ideen om at man kjenner faktaene og det man har å velge mellom, og deretter kan gjøre et opplyst valg. Å velge en leder man ikke kjenner stort til, kun basert på hvem han ikke er, går imot hele denne ideen.