Verden

Pro-demokratisk storseier i Hongkong-valget, men Kina beholder grepet

De pro-demokratiske kandidatene gjør et brakvalg i Hongkong, men Kinas utenriksminister gjør det klart at Hongkong er en del av Kina «uansett hva som skjer».

Opptellingen av stemmer begynte rett etter at valglokalene stengte søndag kveld. Valget blir sett på som en folkeavstemning etter måneder med protester mot myndighetene i landet.

Det skulle velges 452 representanter til Hongkongs 18 ulike distriktsråd. Mandag morgen ser det ut til at de pro-demokratiske kandidatene har kontroll i alle 18 distrikter. Samtidig ligger det an til at de har sikret seg 390 av 452 seter, ifølge Reuters.

Wu Chi Wai, lederen for byens største pro-demokratiske parti, sier mandag at blokken har vunnet nesten 90 prosent av de 452 setene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: Gnistene som startet en protestbevegelse (Dagsavisen+)

Rekordhøy valgdeltakelse

Tidligere var det Beijing-vennlige kandidater som hadde kontroll over alle distriktene, og valgresultatet er et klart signal til myndighetene om at demonstrantene som ønsker mer selvbestemmelse og løsrivelse fra Kina, har folkets støtte. Valgdeltakelsen var på rekordhøye 71,2 prosent. Til sammenligning var valgdeltakelsen for fire år siden 47 prosent.

Selv om distriktsrådene ikke har makt til å endre Hongkongs styreform, er de representert i gruppen av 1.200 personer som vil velge den neste toppsjefen i 2022.

Til tross for valgresultatene opplyser Kina at de fremdeles vil støtte Hongkongs leder Carrie Lam.

– Kinas sentralregjering støtter resolutt Carrie Lams lederskap, sier talsperson for utenriksdepartementet, Geng Shuang, på en pressekonferanse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Hongkong er en del av Kina

Kinas utenriksminister Wang Yi sier mandag at den delvis selvstyrte byen vil forbli en del av Kina uansett hva som skjer.

– Uansett er det helt klart at samme hva som skjer, er Hongkong en del av Kina, sa Wang til reportere etter et møte med den japanske statsministeren Shinzo Abe i Tokyo mandag.

– Alle forsøk på å rote det til i Hongkong, eller ødelegge for dets fremgang og stabilitet, vil ikke lykkes, la han til.

Hongkongs nå svært upopulære leder Carrie Lam sier de vil ta signalene fra befolkningen til ettertanke.

– Regjeringen vil lytte ydmykt til innbyggernes meninger og tenke nøye over dem, sa hun i en kunngjøring mandag.

Hun sa også at avstemningen ser ut til å gjenspeile «folkets misnøye med dagens situasjon og de dyptliggende problemene i samfunnet.»

Hyller resultatene

Den kjente demokratiforkjemperen og aktivisten Joshua Wong, som ikke fikk stille til lokalvalget, omtaler resultatene som historiske på Twitter.

Fremtredende demokratiske og republikanske amerikanske politikere, deriblant senatorene Marco Rubio og Elizabeth Warren, hyllet også resultatene. Warren, som er en av demokratenes presidentkandidater, skriver på Twitter at Hongkongs befolkning sender en sterk beskjed om at de vil beholde sitt demokrati.

– Dette må Beijing respektere, skriver Warren.

Masseprotestene i Hongkong, som har hatt delvis selvstyre siden Storbritannia tilbakeførte territoriet til Kina i 1997, ble utløst av et omstridt lovforslag som åpnet for å utlevere personer til strafforfølgelse i Kina.

Lovforslaget ble siden trukket tilbake, men kravet om demokratiske reformer og protestene mot Hongkongs Beijing-støttede ledelse har siden økt i styrke.

Les også: 25 døde etter meslingutbrudd på Samoa

Mer fra Dagsavisen