Verden

Slik svarer Donald Trump på riksrettsprosessen

Donald Tump tyr nok en gang til Twitter under høringene i Kongressen. «Et varslet kupp», hevder han og har lagt ut en video.

Til sammen skal ni tidligere og nåværende tjenestepersoner forklare seg under riksrettshøringene, som nå er inne i sin andre uke.
Trump nekter for å ha holdt tilbake militærbistand for å få Ukraina til å etterforske hans politiske rival Joa Biden. Han hevder Demokratene bare vil bli kvitt ham.
Dette motstrides av et av vitnene tirsdag.

– Telefonsamtalen med Ukrainia var partipolitisk, sa nøkkelvitnet Oberstløytnant Alexander Vindman under høringen i Representantenes hus tirsdag, melder Washington Post.

Les også: USAs tidligere Ukraina-ambassadør føler seg truet av Donald Trump

Reagerer

Donald Trump har hittil reagert på forskjellig vis, men stort sett holdt seg til Twitter.
Trump angrep fredag tidligere ambassadør Marie Yovanovitch mens hun vitnet under høringen.

Marie Yovanovitch følte seg da truet av Donald Trump.

– Det er veldig truende sa Yovanovitch på spørsmål om hva hun tenker om at USAs president angriper henne på Twitter, også under selve høringen.

Twitter

Under tirsdagens høring var Trump også aktiv på plattformen.
Han la da ut en kampanjevideo som hevder riksrettssaken er et kupp. Et kupp som har vært planlagt av demokratene siden kun ri dager etetr at Trump ble innsatt som president vinteren 2017.

I videoen hevdes det at varsleren, som først meldte om Trumps telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij, sin advokat allerede noen dager etter innsettelsen hintet om et kommende kupp og riksrett for Donald Trump.

Videon avsluttes med «Dette budskapet støttes av Donald Trump».

Les også: Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg

Fakta om riksrettsgranskingen

* 25. juli hadde USAs president Donald Trump en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj der han ba Ukraina etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.

* Noen dager tidligere hadde Trump stanset en utbetaling på 390 millioner dollar (nær 3,6 milliarder kroner) i militær bistand til Ukraina.

* Kjernen i riksrettsgranskingen i USA er hvorvidt Trump brukte militærbistanden som brekkstang for å presse Ukraina til å etterforske mannen som kan bli hans motstander under presidentvalget neste år.

* Innholdet i telefonsamtalen ble kjent i midten av september som følge av et internt varsel til generalinspektøren for de amerikanske etterretningstjenestene og påfølgende lekkasjer til pressen.

* 24. september kunngjorde demokraten Nancy Pelosi at det innledes en etterforskning i Representantenes hus som kan føre til at Trump blir stilt for riksrett. Siden 3. oktober har et titall vitner forklart seg bak lukkede dører.

* Forrige uke ble utspørringene for første gang åpnet for offentligheten og sendt direkte på TV.

* Trump sier at han ikke har gjort noe galt og kaller prosessen en heksejakt. Han har også krevd å få vite identiteten til varsleren som først opplyste om telefonsamtalen med Zelenskyj.

* Avtroppende energiminister Rick Perry, Trumps stabssjef Mick Mulvaney og USAs avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er blant dem som nekter å avgi vitnemal etter ordre fra Trump.

Kilder: NTB, AP, AFP, DPA og Reuters

Fakta om amerikansk riksrett

* Den amerikanske riksretten er en domstolsaktig prosess som har i oppgave å behandle anklager mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.

* USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.

* Med et enkelt flertall kan Representantenes hus bringe tiltale mot en president. For øyeblikket har Demokratene flertall i Huset.

* Så skal det to tredelers flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For øyeblikket er det Republikanerne som har flertall i Senatet.

* I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-skandalen.

* I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med forholdet til Monica Lewinsky mens hun var praktikant i Det hvite hus.

* USAs første riksrettssak fant sted i 1868 mot president Andrew Johnson. Han ble også frifunnet.

Kilder: Wikipedia, CNN