Verden

Fortsatt fastlåst i Spania etter enda et valg

Det sosialdemokratiske partiet PSOE vinner det spanske valget, men får ikke flertall, viser foreløpige resultater. Ytre høyre-partiet Vox dobler seg.

1 av 2

Statsminister Pedro Sanchez' parti PSOE får 28 prosent av stemmene og blir største parti med 120 seter i Spanias nasjonalforsamling. Det er litt ned fra 123 før valget, viser resultatene etter søndagens valg.

Ytre høyre-partiet Vox får 52 seter, mer enn dobbelt så mange som før valget, da det hadde 24 plasser. Det er nå Spanias tredje største parti kun seks måneder etter sin debut i nasjonalforsamlingen.

Også Partido Popular (PP) gjør et godt valg med 20,8 prosent og 88 seter, 22 flere seter enn det de har i dag.

Flest seter, men ikke flertall

Selv om Sanchez' PSOE får flest plasser, er resultatet langt fra godt nok til å sikre seg rent flertall. Da trengs det 176 plasser.

Dermed er den politiske situasjonen like fastlåst som etter forrige valg.

I sin tale til tilhengerne ba Sanchez «alle politiske partier» bidra til å finne en løsning på situasjonen, men han understreket at det ikke gjelder partier som sprer hat. Det var trolig en referanse til VOX.

– Jeg ber alle politiske partier om å handle sjenerøst og ansvarlig for å få løst situasjonen, sa Sanchez.

Valgets tapere ser ut til å være ytre venstrepartiet Unidas Podemos, som mister 7 seter, ned til 35 seter. Enda verre gikk det for det markedsliberalistiske partiet Ciudadanos, som får 10 seter mot 57 i forrige valg.

Partiets leder Albert Rivera kunngjorde mandag formiddag sin avgang.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vanskelig i praksis

Søndagens valg er det andre i år og det fjerde på like mange år i Spania. Også de foregående valgene har endt uten et tydelig flertall og har gitt landet flere mindretallsregjeringer.

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske separatistpartier. Da er det i praksis umulig å danne regjering, sa analytiker Federico Santi i Eurasia Group før valget.

I teorien kan Sanchez' PSOE få flertall med Unidas Podemos, Mas Pais og nasjonalister og separatister fra Catalonia, Baskerland og Kanariøyene, men et slikt samarbeid kan bli vanskelig.

PSOE og Podemos fikk ikke til et samarbeid etter forrige valg heller, og samarbeidet med katalanske partier er hindret av krisen i regionen, der det har vært store demonstrasjoner etter at ni katalanske politikere ble dømt til lange fengselsstraffer i oktober.

Katalanske partier vil trolig kreve amnesti for de fengslede mot å støtte Sanchez, noe PSOE trolig ikke vil godta.

Lav deltakelse

Valgdeltakelsen endte med å bli 2 prosentpoeng lavere ved søndagens valg enn ved valget i april, fra 71,7 prosent til 69,9 prosent, ifølge landets innenriksdepartement.

Statsministeren forsøkte i månedsvis etter valget i april å danne regjering med støtte fra Podemos, men forhandlingene ledet ikke fram siden Sanchez nektet å innfri kravet om å ta det venstreorienterte partiet med inn i regjeringen.

I september så han seg nødt til å lyse ut nyvalg etter at kong Felipe erklærte at ingen av kandidatene hadde nok støtte til å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.